BiH
0

SPONA: U ponedjeljak zahtjev za nezavisnost RS-a

FENA
Predsjedavajući Srpskog pokreta nevladinih asocijacija (SPONA) Branislav Dukić danas je pozvao građane Republike Srpske da u nedjelju ne izlaze na ulice u vezi sa najavom da će biti proglašena jednostrana nezavisnos Kosova.

Dukić je, navodeći da ima informaciju da će u ponedjeljak biti održano vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, dodao da će SPONA na toj sjednici zatražiti proglašenje nezavisnosti RS-a ukoliko EU i SAD priznaju nezavisnost Kosova.

On je dodao da građani RS-a sutra ne treba da izlaze na ulice jer će, naveo je, borba nevladinih organizacija biti usmjerena da RS na legitiman način dobije ono šte će Kosovo najvjerovatnije dobiti zahvaljujući EU i SAD, javili su mediji u RS-u.

Podsjećamo, Dukić je ranije rekao da, ukoliko EU jednostrano prizna nezavisnost Kosova i protiv međunarodnog prava, SPONA će zatražiti da Narodna skupština RS-a bez referenduma proglasi samostalnost RS.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je jučer da MUP-u nije prijavljeno održavanje nijednog protestnog skupa u RS-u povodom najava o proglašenju nezavisnosti Kosova.