BiH
0

SPONA traži da Narodna skupština proglasi samoopredjeljenje RS-a

FENA
Predsjedavajući Srpskog pokreta nevladinih asocijacija (SPONA) Branislav Dukić zatražio je od Narodne skupštine RS-a da proglasi samoopredjeljenje RS-a, jer je to dozvoljeno i Albancima na Kosovu.

On je naveo da SPONA predstavlja više od 70 posto građana RS-a i dodao je da ukoliko Skupština RS-a to ne prihvati tražit će raspisivanje referenduma za otcjepljenje RS-a iz BiH.

Dukić je kazao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova od legitimne i legalne države Srbije je kršenje međunarodnog prava, a ako su to svjetske sile dozvolile Albancima moraju i svim drugim narodima.

"Pod uticajem SAD-a pala je Evropska unija, koja će najviše odgovarati za stvari koje će se vrlo brzo dešavati i u Evropi", rekao je Dukić.

Naveo je da je SPONA protiv okupljanja građana RS-a i ekscesa, te apelirao na građane koji izlaze na proteste da ne dozvole pojedincima da to čine, jer "to nije demokratski način".

Dukić uime SPONA-e traži i da se obrati Skupštini da bi iznijeli svoje zahjeve, a navodi da će sam uzeti riječ, ukoliko mu to ne bude dozvoljeno na posebnom zasjedanju na kojem će se razmatrati situacija o Kosovu.