BiH
0

Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva na 15-godišnjicu od početka agresije

NINA
Do 2007., na 15-godišnjicu od početka agresije na grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, trebao bi se izgraditi spomenik ubijenoj djeci i djeci žrtvama rata u Sarajevu u razdoblju 1992.-1995.

To je jedan od zaključaka s jučer održane zajedničke sjednice Organizacijskog i Izvršnog odbora, koji su službeno oformljeni i imenovani odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva 27. aprila ove godine, s ciljem podizanja spomenika najnevinijim žrtvama u proteklom ratu.

Sudionici današnjeg skupa, kojeg je vodio zamjenik gradonačelnika, a ujedno i predsjednik Izvršnog odbora Željko Komšić, složili su se da će se iduća sjednica Organizacijskog odbora održati u prvoj sedmici septebra. Na toj bi se sjednici trebala razmatrati lokacija za izgradnju spomenika te izjasniti o tome treba li pristupiti postojećem idejnom rješenju ili raspisati natječaj za izbor novog.

Predloženo je da ovim projektom bude obuhvaćena izgradnja spomenika, uređenje spomen-aleje te da se izda spomenica koja bi sadržavala biografije i slike ubijene djece. Sudionici skupa usuglasili su se da će se ovaj projekt finansirati iz proračunskih sredstava kantona, grada i općina.

Na kraju je također dogovoreno da se u rad Izvršnog odbora, kao operativnog tijela, uključe kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, kantonalni ministar za pitanja branilaca i kantonalni ministar rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica, a da se u rad Organizacijskog odbora uključi jedan broj direktora sarajevskih osnovnih škola.