Banjaluka
0

Spomenik se ne bi trebao graditi u blizini Ferhadije

SRNA
Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović potvrdio je da su postojale sugestije pojedinih ambasada i drugih međunarodnih faktora da se centralni spomenik poginulim borcima VRS ne gradi na predviđenoj lokaciji koja se nalazi u blizini džamije Ferhadija u Banjaluci.

Mitrović je u pauzi današnje sjednice Predsjedništva Organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS u Banjaluci rekao da su Republička organizacija i Boračka organizacija RS /BORS/ kategorički odbacile takvu mogućnost.

"Mislimo da ta sugestija nije razlog za prolongiranje izgradnje centralnog spomenika, već da je razlog to što nije završena projektna dokumentacija koja bi trebalo da bude okončana do kraja ove godine“, istakao je Mitrović.

Govoreći o sjednici Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Mitrović je rekao da će biti razmatrana mogućnost poboljšanja prava porodica za 2010. godinu i razmijenjene informacije o dosadašnjem postupku revizije boračkih prava.

"Mislim da dosadašnja revizija u RS ide dosta `plitko` i neće zadovoljiti stavove naše organizacije", rekao je Mitrović, ističući da se Organizacija zalaže za donošenje posebnog zakona o reviziji koji bi na konkretan način rješavao ovo pitanje.

Mitrović smatra da rukovodstva koja predstavljaju korisnike različitih prava u RS prvo moraju proći proces revizije, kao i stručne i profesionalne službe na lokalnom i republičkom nivou, odnosno Odjeljenja boračko-invalidske zaštite u opštinama, ministarstva i ljekarske komisije.

On je rekao da se obilježavanje stratišta srpskog naroda nedovoljno radi, ističući da mu se "čini da su Srbi ne samo prerano oprostili, već i zaboravili sva stratišta i stradanja srpskog naroda u pogledu davanja naziva ulica i trgova u RS".
„Naša organizacija proslijedila je pismo svim opštinama da se razmotri pitanje da određene institucije i ulice u gradovima RS nose naziv Dvanaest beba, Koridor života 1992. godine i Trg RS", dodao je Mitrović.