{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spomenik papi u Sarajevu čeka dogovor s kiparom Urumovićem

F
16.10.2012. u 14:48
2
38
Spomenik papi u Sarajevu čeka dogovor s kiparom Urumovićem
2
Spomenik papi u Sarajevu čeka dogovor s kiparom Urumovićem
Foto: Arhiv
Projekt izgradnje spomenika papi Ivanu Pavlu II na trgu ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova još je stopiran, jer nije postignut konačni dogovor o finansijskoj konstrukciji za izradu spomenika s akademskim kiparom Hrvojem Urumovićem, potvrdio je Feni generalni sekretar HKD "Napredak" Vanja Gavran.
Nakon što je Općinsko vijeće Stari Grad donijelo zaključak da pozicija spomenika, u odnosu na predloženo rješenje, treba biti pomaknuta više prema Katedrali, organizatori ovog projekta su dobili zadatak da naprave novi idejni prijedlog za tu izmjenu.

"Međutim, s obzirom na to da još nije postignut konačni dogovor o finansijskoj konstrukciji s kiparom, nismo to novo rješenje poslali Općini Stari Grad. U tom dijelu nema nikakvih blokada i uvjeren sam da čim završimo ovaj dio s novom mikrolokacijom, za koji je arhitektonski prijedlog već napravljen, poslat ćemo ga Općini na davanje urbanističke saglasnosti", kazao je Gavran, naglašavajući da bi to bio jedan od posljednjih koraka u dobijanju tehničke dokumentacije za izgradnju spomenika.

Naglasio je da je već vrlo izvjesno kako spomenik neće biti rađen od kamena, kao što je to predviđeno prvobitnim planom, već u bronzi.

Lik Pape kojeg je za spomenik predložio Urumović oslonjen je na papinski štap kao simbol papinskog stolca, blago pognute glave, skrušenog i lica okrenutog ljudima.

Skulptura je visine 2,92 metra, a uređenje trga oko nje uključit će i sadnju novog drvoreda, te izgradnju izdužene fontane.

Ideju o podizanju spomenika Papi te raspisivanje konkursa pokrenuli su Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomenika jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II, tokom posjete Sarajevu 1997. godine, pozdravio i blagoslovio građane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: