BiH
85

Spomenik palim borcima na Makljenu je preživo rat, ali ne i mir

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
Mnogi spomenici podignuti za vrijeme Jugoslavije uništeni su u ratu ili poslije njega. Nažalost, takva sudbina nije zaobišla ni spomenik na Makljenu koji je svjedočio antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi.

Spomenik nazvan "Pesnica" otvoren je 12. novembra 1978. godine. Tačno 22 godine kasnije, spomenik koji je otvorio Josip Broz Tito je srušen.

Poslije njegovog otvaranja pa sve do početka rata, na Makljenu su se 4. jula, na Dan borca, okupljanje desetine hiljada Jugoslavena iz svih država regiona. Već godinama, na spomeniku nema nikoga. Ne zadržavajući se dugo, svrate tek oni nostalgičari koji idu iz srednje Bosne ka jugu.

"Išao sam da pogledam kako izgleda ta ruševina...Pogodilo me to mnogo", kaže za Klix.ba autor spomenika, akademik Boško Kućanski, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika 20. stoljeća.

Sa sjetnim glasom i vidno tužan, kaže da je bio zadovoljan svojim djelom što mu je i sam Tito potvrdio. Gradnji "Pesnice" prethodio je odlazak Kućanskog i njegove supruge na Makljen. Tada je dobio ideju koju je pretvorio u jedan od simbola antifašističke borbe.

"Ideje su te koje pokreću svijet. Ako imate ideju, imate pokretačku snagu za niz stvari u životu. Bez ideja život ne vrijedi. Otišao sam na Makljen i rodila se ideja koju sam kasnije pretočio u formu", sjeća se Kućanski.

Kako kaže, mnogo je stvari zaboravio nakon svih ovih godina. Ali...

"To su bili neki moji vrhunski stvaralački trenuci i oni se ne zaboravljaju. U umjetnosti ideja je sve", kaže naš sagovornik.

Spomenik je, dodaje, imao više asocijacija.

"Ja sam to zamislio kao nezadrživu snagu, snagu poleta partizanskih brigada koje su se trebale probiti kroz obruč i preći u oslobođenu teritoriju, preko Neretve".

Na kraju razgovora, Kućanski kaže da bi bio presretan kad se spomenik restaurirao ukoliko je to moguće.

"Nikad se ne zna...", kaže 83-godišnji Kućanski, inače redovni član Akademija nauka i umjetnosti BiH od 1978. godine.