BiH
0

Spomenik "Kuća Hadžihalilovića" imat će javnu funkciju

FENA
Svečanim potpisivanjem ugovora obilježen je početak rekonstrukcije kuće Hadžihalilovića u sarajevskom naselju Dobrinja V. To će biti jedini zaštićeni spomenik kulture na području općine Novi Grad.

Ugovor o rekonstrukciji kuće u petak su potpisali ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS-a Munib Buljina i direktor firme "Neimar" Ramiz Mulaomerović.

Autor projekta arhitekta Pavle Mašić prezentirao je projekt sanacije i rekonstrukcije kuće Hadžihalilovića, naglasivši kako je to jedini zaštićeni spomenik kulture na prostoru općine Novi Grad.

"Objekt pripada tipu ishodišnih kuća koje su nekada građene u okolini grada i od kojih se do danas sačuvao jako mali broj. Ishodišne kuće su u svom sastavu imale i prateće objekte gospodarskog tipa pa se shodno tome može govoriti o kompleksima ishodišnih kuća. Na lokalitetu Hadžihalilovića kuće do danas se, nažalost, od ovih pratećih objekata, ništa nije sačuvalo", kazao je Mašić.

"Postojeći objekt kakvog danas poznajemo je gradnja izvedena sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća, a na mjestu starog koji je u tu svrhu potpuno srušen. Ovaj sadašnji objekt predstavlja moderniju gradnju svoga vremena", kazao je Mašić.

Tokom agresije na BiH kuća Hadžihalilovića je oštećena, što je utjecalo da se krajem 1999. pristupi hitnim sanacionim radovima. Na bazi projekta urađenog od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS-a i novcem Općine Novi Grad urađena je potpuna sanacija i rekonstrukcija krova i krovne konstrukcije, čime je objekt bar donekle sačuvan od propadanja.

Prema projektu, objekt će imati javnu funkciju a cilj je da se čitav prostor koristi tokom cijele godine.

"Kada je riječ o centralnom objektu, on se u prvom redu rekonstruiše i u izvjesnoj mjeri redizajnira. U sklopu njega su smješteni multifunkcionalni prostori u kojima se mogu održavati razni okrugli stolovi, tribine, izložbe i sl. Primarna namjera je da objekt okuplja stanovnike naselja različitih interesovanja, a po različitim temama koje kroz navedene sadržaje mogu biti prezentirane unutar zatvorenog prostora – samog objekta. Nekadašnji prateći sadržaji ishodišne kuće zamijenjeni su savremenim pratećim sadržajima", kazao je Mašić.

Predviđena je izgradnja fontane s manjim prostorom okupljanja, okružena zelenilom i polunatkriveni prostor namijenjen manifestacijama na otvorenom.

"Pored Svrzine kuće i Despića kuće i kuća Hadžihalilovića doći će kao jedan reprezentativni objekt u Gradu Sarajevu i drago mi je da ćemo moći pokazati rekonstrukcijom ovog objekta način kako se to prije u miru živjelo. Pokazivanje svoje kulturne tradicije i baštine jeste ona prednost koju imamo i koju trebamo da iskoristimo", kazala je gradonačelnica Borovac.

Ministar Jusić je kazao kako će resorno Ministarstvo i u budućnosti podržavati projekte zaštite kulturno-historijskih spomenika i izdvajati novac za njihovu rekonstrukciju.

Načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić izrazio je zadovljstvo zbog početka realizacije ovog projekta.

"Ovo je bio dom narkomana i naša odluka da uđemo u ovakav projekt se pokazala opravdanom. Ovaj objekt će sada imati javnu funkciju. Bit će u vlasništvu Općine Novi Grad, ali će biti na raspolaganju svima, Gradu, Kantonu, nevladinim organizacijama", kazao je načelnik Hadžić.

Ukupna investicija za rekonstrukciju kuće Hadžihalilovića iznosi 485.137 KM, a finansijeri su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, Grad Sarajevo i Općina Novi Grad. Izvođač radova je firma «Neimar» koja će rekonstrukciju izvoditi u dvije faze. Prva faza u vrijednosti 293.017 KM odnosi se na sanaciju samog objekta, dok druga faza obuhvata radove na uređenju partera i hortikulturno uređenje dvorišta objekta u iznosu od 192.119 KM.

Rekonstrukcija kuće Hadžihalilovića treba biti završena do kraja godine.