Iz budžeta grada
2.2k

Spomenik kralju Tvrtku u centru Sarajeva koštat će čak 250.000 KM

D. Be.
Gradnja spomenika je planirana u parku ispod zgrade Predsjedništva BiH
Grad Sarajevo objavio je tendersku dokumentaciju za javni konkurs povodom izgradnje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u centru grada.

Planirana lokacija gdje bi spomenik trebao biti izgrađen je park iza zgrade Predsjedništva BiH, a okvirni budžet za izgradnju spomenika je čak 250.000 KM.

Svrha i cilj konkursa, koji još nije službeno objavljen, jeste da se dobiju najbolja idejna rješenja za spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu.

Konkursna komisija će ocijeniti pristigle konkursne radove i nagraditi tri najbolja prijedloga, a za to je predviđeno 20.000 KM. Nagrada za prvo mjesto je 10 hiljada KM, za drugo 6.000 KM, a za treće 4.000 KM.

Dodijeljena nagrada podrazumijeva otkup autorskog djela (idejnog rješenja), odnosno nagrađeni radovi nakon provedenog konkursa i isplate nagrada postaju isključivo vlasništvo Grada Sarajeva, radi korištenja za svrhu s kojom je konkurs raspisan, za pribavljanje urbanističke saglasnosti, izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje odobrenja za građenje.

"Neophodno je da spomenik svojim izgledom istakne i približi važnost lika i djela kralja Tvrtka I Kotromanića i obilježi jednu značajnu epohu u historiji BiH. Ponuđeno rješenje mora biti autentično i originalno, ne smije biti kao već postojeći spomenici u Tuzli, Herceg Novom i Prozoru. Primarno je da se uskladi spomeničko rješenje (orijentacija, visina, karakter materijala…) s objektima i prirodnim ambijentom u okruženju na planiranoj lokaciji te vodeći računa da spomenik bude sagledan sa svih strana", navedeno je, između ostalog, u konkursu.

Izabrana lokacija za spomenik predstavlja, navedeno je u dokumentaciji, na određeni način i geometrijsko središte na koje su orijentisane sve tri zgrade Zemaljske vlade izgrađene za vrijeme austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini.

"Park kao ambijent izuzetnih hortikulturnih vrijednosti ima vrlo vrijedan arhitektonski i institucionalni okvir. Izuzetno značajno je da predmetni prostor ne sadrži postojeće spomeničke sadržaje", navedeno je, između ostalog, u opisu planiranog mjesta spomenika", stoji u javnom konkursu.

Predlagač idejnog rješenja treba isplanirati i iluminaciju objekta te izbjeći rješenja koja pretpostavljaju upotrebu vode.

Za izradu konačnog rješenja poželjno je planirati korištenje trajnih skulptorskih materijala kao što su bronza i postojani kamen (granit, hreša i slično).

Na konkurs se mogu prijaviti sve zainteresovane pravne i fizičke osobe (pojedinci ili sa saradnicima) koje posjeduju stručne kvalifikacije. Uslov je zadovoljen ako najmanje jedan od autora konkursnog rada ima završen Arhitektonski fakultet ili Akademiju likovinih umjetnosti s minimalno 240 ECTS bodova ili ekvivalent (prema predbolonjskom sistemu obrazovanja).

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nedavno je najavila da Grad Sarajevo za 2022. godinu planira podizanje spomenika koji ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne - kralja Tvrtka I Kotromanića.

Tvrtko je bio posljednji bosanski ban u periodu od 1353. do 1377. godine, a zatim prvi bosanski kralj od 1377. do 1391. godine. Za vrijeme njegove vladavine Bosna je zauzimala najveći teritorijalni obim u svojoj historiji, a pod vlast tadašnje Kraljevine Bosne potpadali su veliki dijelovi sadašnje Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U nedavnoj anketi portala Klix.ba pitali smo vas da li podržavate ideju da Sarajevo dobije spomenik kralju Tvrtku I. Čak 84 posto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok je samo devet posto učesnika ankete bilo protiv, a za preostalih šest posto je svejedno da li će spomenik biti izgrađen ili ne.

U fotogaleriji pogledajte kompletnu konkursnu dokumentaciju.