BiH
0

Spomenik Draži Mihajloviću pod zaštitom države BiH?

NINA
U Službenom glasniku BiH od 1. decembra na popisu dobara kojima se produžava režim zaštite do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom kulture nalazi se i skulptura četničkog generala Draže Mihajlovića u Brčkom, piše današnji Dnevni avaz.

Skulptura je iz Vukovara prebačena u Sarajevo, a Ravnogorski četnički pokret ju je 1996. godine premjestio u Brčko. Nakon pritiska povratnika i međunarodne zajednice, statua Draže Mihajlovića prebačena je u Višegrad, a na pravoslavnom groblju u Distriktu urađen je novi spomenik četničkom vođi.

Predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnog blaga u BiH Amra Hadžimuhamedović izjavila da se skulptura pogreškom našla na popisu spomenika kojima je produžen režim zaštite.

"Kada smo dobili zahtjev da se taj spomenik proglasi nacionalnim dobrom, Komisija je odmah donijela odluku da on ne ispunjava potrebne uslove. Nije mi poznato kako je ova greška nastala, u Službenom glasniku ili kod tehničkog osoblja u Komisiji", kazala je Hadžimuhamedović i naglasila da je ispravka objavljena.