Sarajevo
220

Spomen-park Odreda "Lasta" bit će izgrađen na lokalitetu Park-Višnjik

Piše: M. N.
Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je prijedlog Općine Centar da na području mjesne zajednice Park-Višnjik bude izgrađen spomen-park posvećen odredu policije za specijalne namjene "Lasta".

Na 18. sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, koja je održana krajem prošle godine, vijećnici su predložili da ova značajna jedinica dobije svoje spomen-obilježje pod nazivom "Odred Lasta" na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička.

Inicijativu je podnijelo Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene Lasta 7. februara 2017. godine.

Odred "Lasta" formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo i moguće okupacije.

"Tokom agresije na BiH jedinica je učestvovala na mnogim ratištima u gradu Sarajevu, oko grada, u Mostaru, Šekovićima, a ratnu epopeju pripadnici ovog odreda završili su u Bosanskoj krajini kao oslobodioci Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca. Lasta je prva jedinica koja je ušla u opkoljeni grad Mostar i za taj podvig je od gradonačelnika Mostara dobila priznanje u vidu Povelje Grada Mostara. U ratnom periodu živote je za ovu zemlju dalo 56 pripadnika jedinice svih nacionalnosti. Prema medicinskim evidencijama, u odnosu na ukupan broj pripadnika jedinice, tokom agresije u prosjeku je svaki pripadnik dva puta ranjavan", navodi se u inicijativi.

Spomen-park će se nalaziti kod Građevinskog fakulteta UNSA gdje je nekada bilo sjedište jedinice.

Podsjetimo, ova jedinica je i dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.