BiH
0

Spomen-obilježje za 1.620 ubijene djece Sarajeva

FENA
Trg djece Sarajeva
Trg djece Sarajeva
Dječiji pokret za mir – ljubav – prijateljstvo traži da se odmah počne izgradnja spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva.

Povodom 14 godina postojanja Dječijeg pokreta, i 12 godina od kada je pokrenuta ideja za izgradnju ovog spomen-obilježja, Dječiji pokret za mir 17. septembra u 12.00 sati na Trgu djece Sarajeva, gdje treba da bude izgrađen ovaj spomenik, organizira okupljanje građana, roditelja, djece kako bi podržali ideju izgradnje ovog obilježja.

Kako je na pres-konferenciji kazala organizatorica projekta Ivana Mostarac, saglasnost za lokaciju koja se nalazi iza fontane na Trgu djece Sarajeva (preko puta bivše robne kuće Sarajka) dobijena je od IZBiH, odnosno Vakufske direkcije 14. decembra 2005. godine.

“Ova lokacija je tražena od 1994. godine u dogovoru s prvim predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem”, kazala je Mostarac dodavši kako je u Sarajevu ubijeno 1.620 djece.

Pomoćnica gradonačelnice Sarajeva Nedreta Komarica je naglasila kako je Grad Sarajevo preuzeo ulogu nosioca ovog projekta.

Ona je naglasila kako bi Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici u oktobru trebalo oformiti organizacioni odbor, u koji će biti uključen i Dječiji pokret za mir.

“Zakonska procedura mora biti provedena. Nakon što se oformi organizacioni odbor on će voditi proceduru oko izgradnje ovog obilježja, te raspisivanje konkursa za idejno rješenje. Nakon toga će se izraditi projektna dokumentacija, a potom izgradnja spomenika”, kazala je Komarica.

Današnjoj pres-konferenciji pored članova Dječijeg pokreta za mir – ljubav – prijateljstvo, prisustvovali su i predstavnici boračkih organizacija, Zelenih beretki, koji su dali podršku izgradnji spomen- obilježja ubijenoj djeci Sarajeva.