BiH
0

"Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva" moralna je obaveza

Sarajevo-x.com
Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u periodu od 1992. – 1995. godine trebao bi biti izgrađen do 6. aprila ove godine. Finansiranje projekta potvrdili su KS, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad i Općina Novi Grad. Ostale općine, koje su obećale finasijsku potporu ovom projektu, nisu se još izjasnile o tome da li učestvuju u istom ili ne.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva 2006. godine donijelo je Odluku o pristupanju aktivnostima na podizanju spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.-1995. godine. Formiran je Organizacioni odbor od 19 članova kojim predsjedava gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, a u kojem su predsjedavajući Gradskog vijeća, predstavnici Kantona Sarajevo, direktor Zavoda za planiranje razvoja, načelnici Općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Trnovo, Hadžići, Ilijaš, Ilidža i Vogošća te predstavnik Udruženja roditelja ubijene djece i predstavnik Dječijeg pokreta za mir, ljubav i prijateljstvo.

  1. aprila 2007. godine položen je kamen temeljac na odabranoj lokaciji fontane u Velikom parku, u 2007. godini izabrano je i idejno rješenje spomen obilježja, autora Mesuda Keče akademskog vajara.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su 24. januara 2008 Sporazum o sufinansiranju izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Na ovaj sastanak, odnosno na potpisivanje sporazuma bili su pozvani i načelnici svih drugih općina koje pripadaju Gradu i Kantonu Sarajevo, ali je prisustvovao jedino načelnik Mustafa Resić. Borovac je također potpisala i Ugovor o autorskom djelu s akademskim vajarom Mensudom Kečom, autorom idejnog rješenja skulpture ovog spomen-obilježja.

"Organizacioni odbor za izgradnju ovog spomen-obilježja je odlučio ranije da troškove izgradnje snose, osim Kantona i Grada i sve ove općine. Prema toj odluci KS je izdvojio 300.000, Grad Sarajevo 200.000, a četiri gradske općine treba iz svojih budžeta da izdvoje po 100.000 KM, dok pet vangradskih općina treba da sufinansiraju ovaj projekt sa po 50.000 KM. To je ukupno 1.150.000 KM“, saopćeno je iz Službe za informisanje Grada Sarajeva.

Novac su izdvojili KS, Grad Sarajevo, Općina Stari Grad, kao i Općina Novi Grad čiji načelnik, prema riječima Semihe Borovac, opravdano nije mogao da prisustvuje potpisivanju Sporazuma o sufinansiranju projekta. Načelnici općina Centar, Novo Sarajevo i Trnovo obećali su da će rebalansom svojih budžeta osigurati potrebni novac, dok načelnici ostalih općina nisu prisustvovali sastanku, odnosno nisu ni potvrdili ni odbili učešće svojih općina u sufinansiranju.

"Bez obzira na to da li će se i ostali sufinansijeri odazvati novac za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva bit će osiguran u potpunosti“, izjavio je ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Ibrahimović. "Pozivam načelnike ostalih općina da se odazovu jer je ovo moralna obaveza općina. Ako se ne odazovu, obavijestit ćemo javnost ko to nije učinio", izjavio je Ibrahimović.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izjavila je da je želja Kantona i Grada Sarajeva da ovaj projekt bude gotov 6. aprila, na dan kada je prošle godine položen temeljac, ali ako sav planirani novac ne stigne na vrijeme, realizacija projekta morat će biti nešto prolongirana.