BiH
262

Spomen obilježje poginulim u posljednjem letu za Srebrenicu

NAP
Pad helikoptera Armije RBiH kod Žepe u noći 7. maja i dalje je jedna od velikih misterija agresije na BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Nakon pada ovog helikoptera, koji je poletio sa heliodroma u Živinicama, u kojem je poginulo 12 putnika, obustavljen je vazdušni most za Žepu i Srebrenicu, a to se kasnije odrazilo na sudbinu istočnih enklava, jer su u Tuzli ostali komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca. Nakon ovog događaja naslućivao se kraj ove dvije enklave, što se ubrzo i desilo.

Povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici bit će otkriveno i spomen obilježje pilotima, doktorima i ostalim poginulim prilikom rušenja ovog helikoptera, piše agencija Patria.

U noći 7. maja 1995. godine sa heliodroma Višća kod Živinica u 2 sata i 10 minuta poletio je helikopter za Žepu. U helikopter je ušlo 19 putnika. Bilo je predviđeno da se ovim helikopterom u Srebrenicu vrati i komandant Orić.

  • Sjedio sam sa prijateljima. Rekli su da oni idu tim helikopterom, ali da ja ostanem u Tuzli jer, ako se desi pad helikoptera, da ostane neko od komandne strukture – ispričao je ranije Orić.

Za Srebrenicu su putovala četiri tuzlanska ljekara, koji su dobrovoljno prihvatili poziv da pomognu narodu Srebrenice. Let je trebao trajati ukupno 23 minute. Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, gdje je vatrama bilo obilježeno mjesto slijetanja, helikopter su čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževa Brgulja, sa grupom boraca.

No, željno čekani helikopter je pao u blizini mjesta gdje je treba sletjeti. Niko ne zna zbog čega je on preletio mjesto spuštanja, vratio se i udario u stabla šume. Poginulo je 12 članova posade, među kojima su piloti Džemil Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, ljekari Sead Halilović, Muharem Deljković i Husein Halilović.

Na olupinama helikoptera nisu pronađeni tragovi koji bi ukazali na to da je helikopter srušen vatrenim oružjem. U izvještaju stoji da je uzrok pada helikoptera neutvrđen.

Otvaranje spomen obilježja poginulim u ovom helikopteru je 9. jula na Vukoljinom Stanu kod Srebrenice. Organizator je Udruženje „Preživjeli pripadnici 28. divizije Srebrenica“, piše Patria.