Naselje Šip
0

Spomen obilježje poginulim borcima Prve podrinjske brigade

Sarajevo-x.com
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Dževad Bećirović, Kasim Čeljo i djevojčica Alema Huskić, čiji je dajdža Husein Fejzić poginuo 31. jula, otkrili su danas spomen obilježje poginulim borcima Prve podrinjske brigade u naselju Šip.

"Izgradnja i otkrivanje ovog spomen obilježja je od izuzetne važnosti za sve buduće generacije, jer se ratna dejstva ne smiju politizirati. O njima trebaju i moraju govoriti samo oni koji su nosili pušku i branili svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu", istakao je ministar Ajnadžić, te dodao kako je istina jedna i niko nema prava da manipulište brojem stradalih i ubijenih.

  Prije devetnaest godina 31. jula Prva podrinjska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine zajedno sa jedinicama teritorijalne odbrane krenula je u deblokadu Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša.

"Uprkos činjenici da su naši borci imali slabo naoružanje, postigli smo veliki uspjeh i osvojili nekoliko četničkih bunkera", prisjetio se komadant Prve podrinjske Muhamed Džananović, te naveo kako je bitka za Poljine bila jedna od ključnih za Sarajevo.

Nažalost, u ovoj borbi stradalo je 12 hrabrih boraca, među kojima su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Edhem Zametica, Izet Sipović i Husein Fejzić.

  U znak sjećanja na njih Udruženje građana Jugoistočna Bosna, Općina Centar, Ministarstvo za boračka pitanja KS i Kasim Čeljo su prikupili sredstva, te finansirali izgradnju spomen obilježja poginulim borcima Prve podrinjske brigade.