{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spomen obilježje poginulim borcima Prve podrinjske brigade

S
1.8.2011. u 13:17
0
2
Spomen obilježje poginulim borcima Prve podrinjske brigade
0
Spomen obilježje poginulim borcima Prve podrinjske brigade
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Dževad Bećirović, Kasim Čeljo i djevojčica Alema Huskić, čiji je dajdža Husein Fejzić poginuo 31. jula, otkrili su danas spomen obilježje poginulim borcima Prve podrinjske brigade u naselju Šip.
"Izgradnja i otkrivanje ovog spomen obilježja je od izuzetne važnosti za sve buduće generacije, jer se ratna dejstva ne smiju politizirati. O njima trebaju i moraju govoriti samo oni koji su nosili pušku i branili svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu", istakao je ministar Ajnadžić, te dodao kako je istina jedna i niko nema prava da manipulište brojem stradalih i ubijenih.

Prije devetnaest godina 31. jula Prva podrinjska brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine zajedno sa jedinicama teritorijalne odbrane krenula je u deblokadu Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša.

"Uprkos činjenici da su naši borci imali slabo naoružanje, postigli smo veliki uspjeh i osvojili nekoliko četničkih bunkera", prisjetio se komadant Prve podrinjske Muhamed Džananović, te naveo kako je bitka za Poljine bila jedna od ključnih za Sarajevo.

Nažalost, u ovoj borbi stradalo je 12 hrabrih boraca, među kojima su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Edhem Zametica, Izet Sipović i Husein Fejzić.

U znak sjećanja na njih Udruženje građana Jugoistočna Bosna, Općina Centar, Ministarstvo za boračka pitanja KS i Kasim Čeljo su prikupili sredstva, te finansirali izgradnju spomen obilježja poginulim borcima Prve podrinjske brigade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: