U pripremi projekt
9

Spomen-kosturnica na Tjentištu i dalje ugrožena, čeka se sanacija klizišta

Piše: Dž. Č.
Klizište u NP Sutjeska (Foto: Klix.ba)
Klizište u NP Sutjeska (Foto: Klix.ba)
Klizište na području Nacionalnog parka Sutjeska, koje se aktiviralo prije dva dana, i dalje prijeti ugrožavanju partizanske spomen-kosturnice. Geološki stručnjaci konstantno prate situaciju na terenu, dok pomoć za NP Sutjeska pristiže sa svih strana.

Iako se tlo smirilo, još nije poznato kad će početi sanacija klizišta i koliko bi mogla trajati.

Glasnogovornik Republičke uprave civilne zaštite Željko Stojanović potvrdio nam je kako Spomenik Bitke na Sutjesci nije ugrožen, kao ni životi stanovnika, dok je spomen-kosturnica prilično ugrožena.

"Putna komunikacija između Foče i Gacka također nije ugrožena jer je klizište udaljeno 350 metara od puta. Angažovali smo određene službe zadužene za ove probleme, prije svega Ministarstvo za urbanizam i građevinarstvo RS-a te Geološki institut, dok naši stručnjaci procjenjuju situaciju i dat će savjete za daljnje korake", kazao nam je Stojanović.

Kako bi se uklonila ogromna količina zemlje te sanirao prostor oko spomenika, bilo je potrebno pronaći projektnu dokumentaciju spomen-kompleksa na Tjentištu. Nadležni su u tome uspjeli, otkrio nam je direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović. Međutim, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a Stevan Jovanović izjavio je da će u saradnji s nadležnim institucijama biti napravljen novi projekt sanacije klizišta na Tjentištu.

"Klizište je stalo i voda se povlači iz njega. Našli smo tu dokumentaciju iz 1986. koja nam je bila potrebna", rekao nam je Pavlović te dodao kako su NP Sutjeska danas posjetili članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koji finansijski žele pomoći sanaciju klizišta.

"Pomoć nam stiže sa svih strana, ljudi nam se javljaju", prokometarisao je Pavlović.

Direktor NP Sutjeska kaže kako je sinoć razgovarao s autorom Spomenika Bitka na Sutjesci srbijanskim vajarom Mioragom Živkovićem koji mu je kazao da su spomenik i kosturnica izgrađeni na tvrdom materijalu, zbog čega smatra da ne bi trebali biti oštećeni.

"Jedino je nasipan dio oko stepeništa kako bi spomen-kompleks estetski ljepše izgledao. Upravo se u tom dijelu i pokrenulo zemljište", dodao je Pavlović.

Klizište kod spomenika na Tjentištu danas miruje, a od jutros je počelo čišćenje odvodnih i drenažnih kanala, što bi moglo spriječiti nove odrone. Podsjećamo, prije dva dana na Tjentištu se pokrenulo klizište koje je odnijelo pola brda te ugrozilo prostor spomen-kompleksa.

Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca sa Sutjeske sagrađena je 1958. godine, a iznad nje je 1971. podignut veličanstven spomenik koji simbolizuje proboj iz okruženja, djelo vajara Miodraga Živkovića.