Upriličena svečanost
250

Split donirao 22 polovna autobusa Mostaru: Od donacije do donacije

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarsko javno preduzeće "Mostar Bus" koje je 2002. godine zasnovano na donaciji od 36 autobusa od japanske vlade obnavlja vozni park s 22 donirana autobusa iz Splita s kojima će osnažiti javni prijevoz u najvećem hercegovačkom gradu.

Split je Mostaru donirao 22 autobusa, od čega je njih 17 već isporučeno, početkom septembra sedam autobusa, a prošle sedmice 10, te očekuju u idućoj sedmici još preostalih pet.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tim povodom je u krugu JP Mostar Bus upriličena svečanost primopredaje tokom koje su Mostarci uručili i zahvalnica prijateljima iz Hrvatske zbog vrijedne donacije.

Damir Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Damir Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Direktor Mostar Busa Damir Marić ističe da su autobusi moderni, niskopodni i klimatizirani i da mnogo znače za jačanje javnog prijevoza u Mostaru, kako u kvaliteti vožnje tako i povećanje učestalosti linija u tom gradu.

"Dobili smo šest autobusa na tri osovine dužine 15 metara, osam gradskih autobusa dužine 12 metara, četiri prigradska autobusa također 12 metara dužine i četiri minibusa. Registracijom prve grupe vozile stvorile su se mogućnosti da povećamo učestalost polazaka na pojedinim linijama, jer je to odavno bila potreba, a registracijom i ostalih autobusa ćemo povećati polaske na svim linijama", kazao je Marić zadovoljan donacijom autobusa koji su kako je kazao duplo mlađi od onih koje je Mostar imao.

Radi se o autobusima starim 10 do 14 godina, a Grad Split ih je Gradu Mostaru donirao nakon što je uspješno obnovio svoj vozni park preko EU fondova.

Miroslav Delić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Miroslav Delić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik uprave preduzeća "Promet" d.o.o. Split Miroslav Delić ističe da su oni poduzeće koje ima najmlađi vozni park u regiji starosti četiri i pol godine i da sa svojih 155 voznih jedinica bilježe oko 1500 polazaka dnevno na svim linijama, te da najbolje znaju koliko je Mostaru pomoć u obnovi voznog parka potrebna.

"Kad sam vidio autobuse u Mostaru moram reći da sam bio neugodno iznenađen kvalitetom voznog parka, ali razumijevajući situaciju drago mi je smo mogli pomoći. Autobusi su klimatizirani i prilagođeni osobama s invaliditetom, te s antivandalskim kabinama kojima su vozači zaštićeni i displejima koji pružaju mogućnosti za različite objave", kazao je Delić.

Pojasnio je kako su imali mogućnost autobuse prodati i ostvarena sredstva vratiti u EU fondove, ali da su odlučili kako je mnogo bolje donirati autobuse Mostaru u nadi da će svi korisnici biti zadovoljni novim sredstvima prijevoza u svome gradu.

Ivica Puljak (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivica Puljak (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnici Splita Ivica Puljak je naglasio da su Split i Mostar pravi prijatelji i da pomažu jedni drugima kad treba, zbog čega je inicijativa da se doniraju autobusi rado prihvaćena.

"Drago mi je da možemo pomoći i da se naši prijateljski odnosi razvijaju. Pripremat ćemo i daljnje zajedničke projekte", kazao je gradonačelnik Splita.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je izrazivši zahvalnost gradonačelniku Splita i direktorima preduzeća koji su realizirali cijelu priču kazao kako je želja da se javni prijevoz u Mostaru vrati na poziciju u kojoj treba biti javni prijevoz jednog grada.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Zbog raznih okolnosti i razloga je javni prijevoz u Mostaru bio na jako niskom nivou, a jako je bitan. Ovom donacijom smo došli gdje smo htjeli, jer se povećava broj linija. Moja osobna želja i vizija bi bila da u Mostaru ne gledamo kad polazi s kojeg mjesta koji autobus, već da par minuta sačekamo i da naiđe neki autobus. To će puno dati Mostaru u kontekstu turizma i svega. Zaista sam presretan i zahvalan svima koji su učestali u uspješnoj realizaciji ovog projekta", zaključio je mostarski gradonačelnik.

Podsjetimo da je "Mostar Bus" osnovan 2002. godine na donaciji 36 autobusa od japanske vlade. Zapošljava 77 radnika i smješteno je na Bišću polju na lokaciji od 6.000 kvadrata, gdje je prije dvije godine izgradilo objekat od 800 kvadrata s 500 kvadrata radioničkog prostora i 300 uredskih prostorija, nakon čega je bilo neophodno obnoviti vozni park koji je bio star 20 godina.

Do sada su vozili 18 linija sa 160 polazaka dnevno i ugovoren prijevoz đaka, ali obnovom voznog parka i dolaskom donirana 22 autobusa iz Splita čija je starost od 10 do 14 godina javni prijevoz u Mostaru će se znatno osnažiti i povećati broj polazaka svih autobusnih linija.