Nagrada Anisu Kosovcu
2

SPKD Prosvjeta obilježava 100 godina od oslobođenja Mostara

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Mostarsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta obilježit će 15. novembra sto godina od oslobađanja grada na Neretvi od austrougarske vladavine te dodijeliti nagradu za humanost koja nosi ime po vojskovođi Stepi Stepanoviću. Nagradu će dobiti Anis Kosovac iz Konjica koji je ove godine podigao spomenik ubijenim dječacima Petru i Pavlu.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Radivoje Krulj rekao je da će svečana akademija kojom se obilježava sto godina od ulaska srpske vojske u Mostar održati u Narodnom pozorištu 15. novembra, kada će biti dodijeljena i novoustanovljena nagrada za humanost koja nosi ime velikog humaniste vojskovođe Stepe Stepenovića.

"Izučavajući lik vojskovođe Stepe Stepenovića, koji je bio poznat po humanosti, po humanom odnosu prema neprijateljskim vojnicima, zarobljenicima, a bio je graditelj mira i pomirenja na ovim prostorima, ustanovili smo nagradu za humanost koja nosi njegovo ime", pojasnio je Radivoje Krulj.

Upravni odbor Prosvjete odlučio je da prvu nagradu za humanost dodijeli Anisu Kosovcu iz Konjica koji je ove godine podigao spomenik dječacima Petru i Pavlu koji su ubijeni 1992. godine.

Krulj je kazao kako će se kroz program svečanosti evocirati uspomene na taj značajan datum.

"Prisjetiti ćemo se i velikih ljudi iz Drugog svjetskog rata, kao što su Šefket efendija Kurt, tuzlanski muftija mostarskih korijena, koji se zalagao za zaštitu našeg naroda u Tuzli, te Blaža Sliškovića koji je spasio mnogo Srba u Drugom svjetskom ratu. Humanost Stepe Stepanovića prepoznao je i Međunarodni crveni krst, u čijem centralnom holu u Ženevi stoji natpis 'Budi human kao što je bila humana Srbija 1885.'", izjavio je Krulj.

Član Upravnog odbora Prosvjete Zlatko Serdarević kazao je kako su od srednjovjekovne bosanske države tri naroda bila pod ropstvom Turske pola vijeka, nakon čega dolazi okupacija Austro-Ugarske.

"Stepa Stepanović je simbol oslobođenja od okupacije. Naši narodi tada prvi put nakon dugo vremena doživljavaju slobodu", izjavio je Serdarević.

Istoričar Vuk Bačanović naglasio je da je Stepa Stepanović rekao da nijedan narod u toj državi ne smije imati hegemoniju nad drugim narodom.

"Stepanović je kazao: 'Vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti, nemojte da vas ime razdvaja, nemojte da vas vjere razdvajaju, zato što je Bog jedan'. To je bila etika koju je taj čovjek slijedio. Upravo je zbog toga njegov lik izabran kao simbol humanosti i kao simbol vrijednosti na kojima ovo društvo treba da funkcioniše", rekao je Bačanović.