Program rada
311

Spisak zakona koje vladajuća šestorka namjerava usvojiti u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo početkom iduće sedmice razmatrat će Prijedlog programa rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2019. godinu, a u kojem je konkretno navedeno koje to zakone namjerava usvojiti vladajuća koalicija do kraja ove godine.

U predloženom programu rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2019. godinu na 29 stranica navode se konkretni zakoni, izvještaji, informacije i ostali akti koje će kantonalni organ zakonodavne vlasti razmatrati u narednom periodu.

Zakon o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo u formi prijedloga trebao bi biti razmatran u aprilu ove godine, kao i Zakon o izmjenama Zakona o radno-pravnom statusu poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Jedan od zanimljivijih prijedloga zakona, a koji je već privukao pažnju javnosti, bit će razmatran u julu u formi nacrta. Riječ je o Zakonu o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo. Kako je navedeno u programu rada, skupštinski zastupnici trebali bi ovaj zakon razmatrati u formi prijedloga tek u oktobru.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS u junu bi Skupštini KS trebalo uputiti Prijedlog odluke o spajanju Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo i Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za porodice šehida, poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, a u septembru Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Što se tiče oblasti komunalne privrede i infrastrukture, u martu bi trebali biti razmatrani Zakon o izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakon o izmjeni Zakona o komunalnoj čistoći, dok će se Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o komunalnoj čistoći naći na dnevnom redu nakon usvajanja Zakona o lokalnoj samoupravi (juli).

Skupština KS u junu bi se trebala izjasniti o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo, u julu o Zakonu o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo, a u oktobru o Prijedlogu zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u junu će dostaviti Skupštini KS na izjašnjavanje prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Od drugih akata, kantonalni zakonodavci razmatrat će Zakon o poslovnim zonama Kantona Sarajevo (decembar), Zakon o udžbenicima u Kantonu Sarajevo (mart), Zakon o studentskom standardu (novembar), Zakon o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo (novembar), Strategiju za mlade (mart), Zakon o socijalnom neprofitnom stanovanju u Kantonu Sarajevu (septembar) i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine (maj).

Kompletan Prijedlog programa rada Skupštine Kantona Sarajevo za 2019. godinu možete pročitati ovdje.