Špiriću uručena nova strategija EU prema BiH

F
FENA
11.11.2008. u 15:13
0
0
Špiriću uručena nova strategija EU prema BiH
0
Špiriću uručena nova strategija EU prema BiH
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas predali su danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću novu strategiju EU prema BiH.
Strategija koja je rezultat rasprave na sastanku ministara vanjskih poslova u Briselu, govori o potrebi aktivnijeg angažiranja EU u BiH te zajedničkom nastupu svih ključnih partnera u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

"Vijeće ministara BiH bit će posvećeno ispunjavanju uslova za pridruživanje EU. Strategija je i svojevrsni poziv bh. vlastima da obnove napore u provođenju neophodnih reformi", kazao je Špirić.

Specijalni predstavnik EU za BiH objasnio je da Strategija govori i o ojačavanju budućeg specijalnog predstavnika EU u BiH u odnosu na standard.

"Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara odbrane EU dogovoreno je i da EUFOR ostane u BiH do političke odluke o budućoj tranziciji", istakao je Lajčak.

Dodao je da je Brisel zabrinut zastojem u provođenju reformi, unilaterarnim aktivnostima te nacionalističkom retorikom koja usporava proces integracije BiH u EU.

Evropska unija će se također, aktivnije uključiti u proces ustavnih promjena i dati svoje prijedloge u vezi s ovim pitanjem.

"EU pozdravlja dogovor trojice lidera koji je postignut prije nekoliko dana i očekuje realizaciju tog dogovora", kazao je Lajčak.

S tim u vezi, najavio je predsjedavajući Špirić, 13. novembra bit će održana tematska sjednica Vijeća ministara na kojoj će biti razgovarano o budžetu, državnoj imovini i popisu stanovništva.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: