BiH
0

Špirićevo obraćanje na konferenciji o ekonomskom i društvenom razvoju BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić obratio se danas u Sarajevu učesnicima međunarodne konferencije "Ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine – izazov u regionalnom i evropskom kontekstu".

On je na početku čestitao organizatorima ove međunarodne konferencije na tome što su prepoznali i naglasili dvije ključne i nedopustivo zapostavljene komponente ukupnog života u Bosni i Hercegovini: ekonomsku i socijalnu.

Prema njegovim riječima može se postaviti niz pitanja, ali je svakako najbitnije da li postignuti nivo makroekonomske stabilnosti može biti garancija dinamiziranja stope ekonomskog rasta u narednom srednjoročju, što bi snažno ojačalo evropsku perspektivu BiH i njenog približavanja Evropskoj uniji. Da bi se izbjegli mogući rizici po makroekonomsku stabilnost i ekonomski rast, državnom menadžmentu je danas sužen prostor za djelovanje.

"On mora imati u vidu potrebu za: jačom fiskalnom koordinacijom na nivou BiH; usvajanjem strategije za izmirenje ukupnog unutrašnjeg duga (to ima direktan utjecaj na kreditni rejting BiH); utvrđivanjem raspodjele budžeta s prioritetnim politikama; povećanjem kapitalnih ulaganja; stimuliranjem rasta privatnog sektora putem pojednostavljenja i usklađivanja sistema direktnog oporezivanja i poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH te potrebu za održavanjem fiskalnog suficita", kazao je Špirić.

Dodao je da potrebe o kojima je bilo riječi predstavljaju samo palijativne mjere, ali ne i mjere potrebne za efikasno makroekonomsko upravljanje koje će za rezultat imati stalni ekonomski rast.

Špirić je istaknuo da je zato od krucijalnog značaja danas pokušati doći barem do odgovora na pitanja: koja su to uska grla za uspješniji društveno-ekonomski razvoj BiH danas; kako državi osigurati sistemske mehanizme za efikasno makroekonomsko upravljanje koje će za rezultat imati stalni ekonomski rast; na koji način provesti reformu socijalno sigurnosnog sistema da bi se izbjegli socijalni potresi koji već danas prijete socijalnom eksplozijom; koliko su ekonomski problemi u BiH u vezi s regionalnim ekonomskim integracijama te može li se uopće govoriti o stabilnom ekonomskom razvoju BiH bez političke stabilnosti unutar nje, pogotovo bez stabilnosti u regionu kao općeg preduvjeta za konačni uspjeh?

"Želim da vas ohrabrim da u slobodnom promišljanju, imajući u vidu specifičnosti BiH, pokušate dati barem dio odgovora na ova pitanja, što će Vijeću ministara i meni pomoći u savladavanju ekonomsko-socijalnih izazova koji stoje pred mojom zemljom", kazao je Špirić.