BiH
0

Špirić zatražio podršku Mađarske na putu BiH prema EU

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u Budimpešti s premijerom Republike Mađarske Gordonom Bajnaijem.

Špirić je informirao premijera Bajnaija o aktuelnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na izazove koji stoje pred BiH na njenom evropskom putu.

Predsjedavajući Vijeća ministara je ocijenio da je unutrašnji dijalog legitimnih političkih predstavnika jedini način daljeg napretka BiH. Ukazao je na važnost što skorije liberalizacije viznog režima, koja bi proizvela novi optimizam u BiH.

Zatražio je podršku Mađarske i u tom smislu ukazao na učinak u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta.

Predsjedavajući Vijeća ministara je iskazao interes BiH za unapređenje trgovinske razmjene i smanjenja deficita BiH, kao i interes za veća mađarska ulaganja.

Konstatirano je da su odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja, a bilateralni kontakti na visokom i najvišem nivou već nekoliko godina imaju visoki intenzitet.

Premijer Bajnai je potvrdio da Mađarska podržava evropski put BiH i da je i to jedan od razloga zašto je organizirana današnja konferencija u Budimpešti pod nazivom "BiH ka stabilizaciji, prosperitetu i evropskim integracijama“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH razgovarao je i s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Balažom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.