{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić zatražio informaciju o radu ICMP-a

S
1.9.2009. u 17:30
0
1
Špirić zatražio informaciju o radu ICMP-a
0
Špirić zatražio informaciju o radu ICMP-a
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je danas generalnu direktoricu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Kathryne Bomberger.
Na sastanku je razgovarano o načinima ubrzavanja procesa pronalaska i identifikacije nestalih lica, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić je zatražio informacije o procesu rada ICMP-ovih sistema DNK laboratorija, posebno u svjetlu slučaja identifikacije Avde Palića.

Bombergova je rekla da se rad sistema laboratorija prati i odvija u skladu sa provjerenim sistemom kontrole kvaliteta, a da provjeru vrši međunarodna grupa svjetski priznatih forenzičkih stručnjaka u Upravnom odboru za forenzičke nauke.

Predsjedavajući Špirić je podržao dodatnu eksternu evaluaciju ICMP-ovog sistema, s obzirom da je kredibilitet ovog procesa od najveće važnosti za porodice nestalih.

Na sastanku je još jednom razgovarano o problemu, koji je nastao kada je dio radnika INO samoinicijativno organizovao izložbu o masovnim grobnicama u BiH, na kojoj su prikazane samo žrtve jedne etničke grupe.

Špirić je ocijenio kao nedopustivo da Upravni odbor još nije reagovao na ovu jednostranu aktivnost, kojom je prekršen Poslovnik o radu Kolegija direktora Instituta i narušen kredibilitet svih dostignuća koja su postignuta u procesu traženja nestalih.

Sagovornici su razgovarali i o rješavanju problema nepopunjenosti upravljačkih struktura Instituta za nestala lica.

Na sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Milan Bogdanić, stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: