BiH
0

Špirić zadovoljan stavovima PIC-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zadovoljan je sadržajem Deklaracije Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) uz ocjenu da je ona dobra za BiH te da sada samo ostaje da sve strane u našoj zemlji ispune obaveze koje su joj zadate.

Špirić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je PIC u tom dokumetnu snažno potvrdio Dejtonski mirovni sporazum.

„To je jako bitno za različite tonove koji se čuju u BiH jer na njih djeluje smirujuće“, kazao je Špirić navodeći da je PIC nakon sjednice u Briselu pozvao političke faktore u BiH da se okrenu budućnosti.

Ponovio je da mogućnost gašenja OHR-a u BiH zavisi od neophodnosti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, ali i od toga da zemlje članice PIC-a zaključe da je BiH razvila demokratske institucije koje mogu nositi odgovornosti za obaveze koje stoje pred našom zemljom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je izrazio i uvjerenje da će zakoni vezani za reformu policije biti u drugom čitanju prihvaćeni u oba doma parlamenta BiH, a time bi se otvorila mogućnost da BiH u aprilu potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom.

On nije želio da komentira navode da li će BiH uspjeti da ispuni sve postavljene zadatke od PIC-a ako imamo trenutnu situaciju da članice vladajuće koalicije u BiH imaju različita mišljenja o ključnim pitanjima za zemlju.