BiH
0

Špirić: Vijeće ministara učinit će sve na unapređenju ekonomske saradnje sa Pakistanom

FENA
Vijeće ministara BiH učinit će sve, u okviru svojih nadležnost, kako bi se unaprijedila ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Pakistana, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u razgovoru s predsjednikom Islamske Republike Pakistan generalom Pervezom Musharrafom, koji predvodi visoku pakistansku delegaciju u zvaničnoj posjeti našoj zemlji, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Špirić istaknuo je da dobre političke odnose dvije prijateljske države treba pratiti privredna saradnja, koju treba unaprijediti.

  • I današnje potpisivanje Sporazuma o osnivanju Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, Sporazuma o zračnom saobraćaju i Sporazuma o saradnji u oblasti odbrambene industrije između BiH i IR Pakistan garancije su usponu saradnje i jasne smjernice privrednicima da sarađuju i traže sveje mjesto na tržištima dviju država, rekao je predsjedavajući Špirić.

Predsjednik Musharraf je trenutni nivo trgovinske razmjene između BiH i Pakistana ocijenio nedovoljnim, istaknuvši da ima potencijala za njegovo unapređenje.

Naglasio je prijateljstvo dviju država i potrebu da vlade stvore ambijente kako bi biznismeni mogli zajedničkim ulaganjima tražiti šansu na trećim tržištima.

Razgovoru su u ime Vijeća ministara BiH, uz predsjedavajućeg Nikolu Špirića, prisustvovali državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodan Puhalac, odbrane Selmo Cikotić, civilnih poslova Sredoje Nović, zamjenik ministra komunikacija i prometa Veselin Poljašević i ambasador BiH u Pakistanu Damir Džanko.

Nakon susreta, predsjedavajući Špirić i predsjednik Musharraf obratili su se poslovnim ljudima koji učestvuju na "Privrednom forumu Bosna i Hercegovini i Pakistan".