BiH
0

Špirić: Vijeće ministara učinit će sve da akcioni plan o reformi policije pretvori u zakone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić izjavio je danas u Sarajevu, na konferenciji za novinare nakon parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom unijom, da će Vijeće ministara učiniti sve da Akcioni plan o reformi policije pretoči u zakone kako bi BiH brzo potpisala SAA i stekla status kandidata za članstvo u EU.

Špirić je ocijenio da je ovo bio najbolji dan za BiH nakon Daytona, kojim je otvorena nova stranica na evroatlantskom putu BiH.

On je posebno naglasio da se pokazalo da je u BiH kompromis moguć i da je potreban na evropskom putu zemlje.

  • Parafiranjem SAA svim nivoima vlasti su stvorene nove obaveze kako bi građani osjetili blagodeti evropskog puta, kazao je Špirić.

Špirić, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li će BiH nastaviti svoj evropski put s njim na čelu Vijeća ministara. Poručio je, međutim, da gdje god bude radio, bit će potpuno posvećen evroatlantskom putu BiH.

Komesar za proširenje Olli Rehn je izjavio da je današnji čin bio veliki trenutak za njega, jer se osjeća posvećen evropskoj budućnosti BiH.

Kroz pregovore sa bh. pregovaračkim timom Evropska komisija je bila impresionirana radom bh. tima, ali su se politički uvjeti pokazali težim.

  • BiH ima izuzetne kulturne, ekonomske i intelektualne potencija koji samo čekaju da budu oslobođeni, rekao je Rehn.

Upitan da li već naredne godine BiH može očekivati status kandidata za članstvo, Rehn je upozorio da je bolje raditi korak po korak, sačekati potpisivanje SAA i pratiti da li se Sporazum provodi, pa tek onda razmotriti kandidaturu.

Sva preostala četiri politička kriterija za potpisivanje ostaju. Oni su većinom na putu da budu ispunjeni, uključujući saradnju sa Tribunalom u Haagu, te je ključ da se sada lideri koncentriraju na reformu policije, rekao je komesar EU za proširenje Olli Rehn.