BiH
0

Špirić: Vijeće ministara BiH spremno pomoći Domu "Ljubica Ivezić"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, u pratnji generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića, posjetio je danas bebe koje su nakon požara u Domu "Ljubica Ivezić" na Bjelavama medicinski zbrinute na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a.

Vidno potresen zbog tragedije koja je zadesila Dom i njegove male štićenike predsjedavajući Špirić je u svoje i u me Vijeća ministara BiH izrazio žaljenje zbog svega što je zadesilo tu ustanovu i njegove štićenike i nadu u brz oporavak beba smještenih na Pedijatrijskoj klinici.

Današnju posjetu iskoristio je da izrazi spremnost Vijeća ministara BiH da u dogovoru s direktorom Doma Amirom Zelićem pomogne tom domu i njegovim štićenicima. Špirić je najavio da će u dogovoru s direktorom Zelićem posjetiti i Dom na Bjelavama i djecu koja tamo borave.

Šefica Pedijatrijske klinike prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević kazala je novinarima da je na toj klinici trenutno hospitalizirano 14-oro djece iz Doma "Ljubica Ivezić" od toga jedno na odjeljenju intenzivne njege i u kritičnom je stanju.

"U odnosu na jučer on je nešto bolje ali i dalje zahtijeva intenzivan tretman. Ostalu djecu, u dogovoru s osobljem Doma planiramo danas vratiti u tu ustanovu", kazala je prof. dr. Mesihović-Dinarević.

Predsjedavajući Špirić posjetio je i medicinsku sestru Doma koja je teško povrijeđena prilikom spašavanja beba iz vatrene stihije i trenutno smještena na Klinici za plastičnu hirurgiju. On vjeruje u njen uspješan i brz oporavak bez ozbiljnih posljedica.

Šef Klinike za plastičnu hirurgiju KCUS-a prof. dr. Abdulah Fazlić potvrdio je novinarima da je zdravstveno stanje pacijentice zasad stabilno, te da su svi parametri uredu.

"Međutim, očekujemo komplikacije u daljem toku jer je došlo do respiratorne opekotine. Poduzeli smo sve da te komplikacije budu što manje. Nadamo se da će bolesnica sve uspješno preboljeti," kazao je prof. dr. Fazlić. On je dodao da pacijentica ne može glasno govoriti i da je je njen govor ustvari šapat.