BiH
0

Špirić: Veliki su izazovi pred ovom zemljom

FENA
Učinit ću sve da svaki dan građanima Bosne i Hercegovine bude bolje, izjavio je Nikola Špirić, nakon što je danas odlukom Predsjedništva BiH imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u narednom četverogodišnjem periodu.

Veliki su izazovi pred ovom zemljom i ovo je vrijeme kada ću ja, barem, manje pričati, a više raditi zajedno sa svojim timom kako bismo udovoljili svim obavezama koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom u četverogodišnjem periodu, izjavio je novinarima Nikola Špirić.

Nikola Špirić je na pres-konferenciji, koja je održana nakon prve hitne sjednice Predsjedništva BiH, zahvalio predsjedavajućem i članovima Predsjedništva na ukazanom povjerenju. Naglasio je kako „ostaje kratko vrijeme da dobijemo imena za ministarska mjesta i zamjenike ministara te sačini operacionalizacija programa na bazi ciljeva koje su lideri političkih partija jučer dogovorili“.

„Nadam se da ćemo taj posao vrlo brzo uspješno završiti i izaći pred Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH s programom koji će biti okosnica našeg djelovanja u narednom periodu“, kazao je.

Istaknuo je da se, kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, mora poštovati parlamentarna procedura, procedura provjere ministara.

„Ne treba čekati krajnji rok. Mislim da sve možemo uraditi, uz pretpostavku zajedničke maksimalne koordinacije i želje, do kraja januara, eventualno prve sedmice februara“, izjavio je Špirić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je izjavio da je Predsjedništvo BiH danas glasalo i donijelo odluku o imenovanju poštujući sve procedure predviđene zakonom poslije izbora.

„Mislim da BiH, poslije ovoga, ulazi u brzu, završnu implementaciju izbornih rezultata i da ćemo u što kraćem roku, poslije sjednice Parlamenta 11. ovog mjeseca, doći do Vijeća ministara BiH“, kazao je Radmanović.

Govoreći o programskim ciljevima koje su predstavnici sedam političkih stranaka usuglasili jučer na sastanku u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, Radmanović je naglasio da su oni većim dijelom vrlo konkretni i jasni.

„Nije tajna da u BiH imamo razlika kada je u pitanju pogled na unutarnje uređenje BiH. Jučer smo rekli da je svih sedam političkih stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu – za reformu Ustava. Reforma Ustava u svakoj zemlji, pa i u BiH, jeste mukotrpan posao oko kojeg treba da se usuglasimo - politički predstavnici, i kada nije zemlja ovako složena kao što je Bosna i Hercegovina. Ali velika je stvar da smo se opredijelili svi da na tome radimo“, riječi su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.