BiH
0

Špirić: Veliki izazovi ne samo pred OSA-om nego i pred sigurnosnim sektorom u BiH

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nikola Špirić izjavio je novinarima da je mišljenje Komisije da su ispoštovani zakonski uvjeti u predlaganju novog rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Predloženi su Osman Mehmedagić za generalnog direktora, Trifko Buha za zamjenika generalnog direktora i Damir Bevanda za glavnog inspektora OSA-e BiH.

Špirić je podsjetio da je postojećem rukovodstvu OSA-e istekao mandat i da je Zajednička komisija dobila prijedlog od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za novo rukovodstvo OSA-e.

Ističe da je zadatak Komisije koja vrši parlamentarni nadzor da da svoje mišljenje i utvrdi zakonitosti provođenja postupka.

"Dalje to ide u proceduru da predsjedavajući Vijeća ministara predloži Vijeću ministara BiH i da se izvrši izbor novog rukovodstva OSA-e. Zadatak Komisije nije da predlaže, nego da samo utvrdi zakonitosti provođenja postupka. Mislimo da nema povrede zakona i da se može ići u dalju proceduru imenovanja", kazao je Špirić nakon sjednice Zajedničke komisije.

Navodi da se radi o ljudima koji su zaposleni u obavještajno-sigurnosnom sektoru na bitnim pozicijama i mjestima.

"Vjerujemo da će oni u narednom periodu odgovoriti potrebama i izazovima koje crpe iz zakona o OSA-i", rekao je Špirić.

Upitan šta očekuje od novog rukovodstva OSA-e, odgovorio je da su veliki izazovi, ne samo pred OSA-om nego i pred sigurnosnim sektorom u BiH.

"Komisija će veoma brzo, kad dođe do potvrđivanja izbora, imati zajednički sastanak s novim rukovodstvom da procijenimo pred kojim smo izazovima, na koji način možemo, koristeći sve mogućnosti koje nam zakon daje, da vršimo parlamentarni nadzor, a da i OSA bude od koristi za sve ljude koji žive u BiH. Prerano je da govorim o tome. Sačekajmo da se izvrši izbor i onda ćemo vidjeti kakav je zajednički stav njih trojice, šta je to i na koji način će oni odgovarati izazovima, ne samo unutar BiH nego i saradnji s drugim agencijama, sa susjednim zemljama", naglasio je Špirić.

Špirić je dodao da je 10 članova Komisije bilo "za“, jedan "protiv“ i jedan "suzdržan“.