BiH
0

Špirić: Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bosna i Hercegovina je dugo čekala na ovaj trenutak i baš zbog toga je naša radost još veća, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić u svom obraćanju nakon svečanog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)između BiH i Evropske unije danas u Sarajevu.

Sporazum su parafirali Špirić i evropski komesar za proširenje Olli Rehn, a svjedoci su bili članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Mada su bili najavljeni, svečanosti nisu prisustvovali visoki predstavnik EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javier Solana i ministar vanjskih poslova Portugala, zemlje koja predsjedava EU-om, Luis Felipe Marques Amado, jer zbog guste magle nisu mogli da slete na sarajevski aerodrom.

Špirić je najavio da se već sutra kreće u opću društvenu transformaciju BiH koja je preduvjet svakog njenog uspjeha, a potpuna primjena i pridržavanje duha Sporazuma značajno će pomoći u tom procesu.

  • Današnje parafiranje Sporazuma je uvod u jedan period u kojem će naša zemlja izvršavati konkretne zadatke, koje su prije nje izvršavale sve druge evropske zemlje koje su danas članice EU. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je zapravo jedan veliki zadatak koji je zadat BiH i ukoliko se budemo na njega koncentrirali, uspjet ćemo prebroditi sve teškoće koje nas danas sudbinski pritiskuju, kazao je on.

Špirić smatra da se uspjeh može postići ako se beskrajne diskusije pune oprečnosti zamijene predanim radom i saradnjom, zasnovanom na poštovanju i kompromisu.

  • Bosni i Hercegovini je pružena mogućnost da pokaže svoje drugo lice, odnosno da umjesto neizvjesnosti započne da sija nadu u bolju budućnost. Ne smijemo propustiti ovu historijsku šansu jer bi nas u protivnom prošlost sustigla i držala daleko od budućnosti, kazao je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara u ostavci Nikola Špirić.

Komesar Rehn je ocijenio da je ovo veliki dan za evropsku budućnost BiH.

Naglasio je kako će SAA donijeti konkretne koristi građanima BiH te dovesti do povećanja osjećaja sigurnosti kod stranih investitora.

On je čestitao političkim liderima što su djelovali u evropskom duhu kompromisa, što je dovelo do uvjeta za parafiranje SAA. Na ovaj način su pokazali da nisu bili u pravu oni koji su prognozirali produbljivanje krize.

Rehn je političke lidere pozvao da sada učine naredne korake koji će dovesti do potpisivanja SAA.

Umjesto portugalskog ministra vanjskih poslova Amada na ceremoniji se obratio ambasador ove zemlje u BiH Antonio Botelho de Sousa, koji je rekao da je današnji čin potvrda da je BiH spremna da prevaziđe svoje poteškoće, a izrazio je zadovoljstvo što je SAA parafiran za vrijeme portugalskog predsjedavanja EU-om.

Ambasador je pozvao političke lidere u BiH da se ujedine u naporu za reforme koje su preduvjet za ulazak zemlje u EU.

Visoki predstavnik Lajčak obratio se uime Javiera Solane, naglasivši da je parafiranje možda tehnički čin, ali koji ima veliku simboličku vrijednost nakon mjeseci političke blokade.

Sporazum o parlamentarnim poslovnicima, Zakonu o Vijeću ministara Bih i Akcioni plan o reformi policije pokazuju da su politički lideri sposobni i spremni da se pozabave tim problemima, ali je ostalo još mnogo posla na evropskom putu, kazao je Lajčak.

On vjeruje da će se provesti Akcioni plan o reformi policije i time ispuniti uvjeti za potpisivanje SAA, a BiH ima veliku šansu da ide ukorak sa svojim susjednima.

  • To je vaša odgovornost, prilika koja se vama pruža i naš zajednički cilj, naglasio je Lajčak.