BiH
0

Špirić: Veća budžetska izdvajanja za domaće naučne institucije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je danas u Sarajevu, u razgovoru s predstavnicima ACIPS Centra za istraživanje politika, važnost jačanja nauke kao važnog kohezionog faktora u BiH.

Kako je saopćeno iz Službe za informiranje Vijeća ministara, on je istakao potrebu mnogo većeg izdvajanja iz budžeta za domaće naučne institucije.

Predstavnici ACIPS Centra za istraživanje politika su informirali predsjedavajućeg Špirića o svom nacrtu metodologije za izradu državnog razvojnog plana (NDP).

Oni smatraju da izgled NDP-a treba da odgovara potrebama i stvarnim mogućnostima BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio neophodnost simbioze domaće pameti i pozvao sagovornike da rade zajedno s institucijama BiH u kreiranju razvojne strategije.

Špirić je pozvao nevladine organizacije da koriste pogodnosti Sporazuma između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u našoj zemlji, koji je potpisan 7. maja u Sarajevu.

ACIPS Centar je u septembru 2006. godine objavio studiju "Model za izgradnju kapaciteta za apsorpciju sredstava iz predpristupnih fondova EU", koju su izradili mladi domaći stručnjaci iz područja evropskih integracija.

Osnovna preporuka studije je da je neophodna izrada državnog razvojnog plana za BiH, saopćeno je.