BiH
0

Špirić: Uvesti nižu stopu PDV-a za najugroženije kategorije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ocijenio je danas u Banjoj Luci da je BiH opredijeljena da uvede diferenciranu stopu PDV-a, naglasivši da u narednom periodu predstoje ozbiljne analize o tom pitanju kako se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost BiH i njenih entiteta.

Naglasio je da već sada postoje brojni zahtjevi za oporezivanje nižom stopom PDV-a i da u prvi mah sve grupe građana neće biti zadovoljne.

Nakon današnje posjete Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjoj Luci i razgovora s direktorom Kemalom Čauševićem, Špirić je na pres-konferenciji kazao da je zadužio UIOBiH da do 31. maja napravi kalkulaciju uvođenja stope PDV-a od pet posto kao najniže.

Pojasnio je da će u prvo vrijeme najnižom stopom, vjerovatno, biti obuhvaćene neke najosnovnije životne namirnice, lijekovi, te kako je naveo, možda štampa.

"Uvođenju diferencirane stope PDV-a predstoji usavršavanje kontrolnih mehanizama, od kojih su ovom trenutku najznažajni uvođenje fiskalnih kasa i kontrolnih mehanizama za pumpe na cijeloj teritoriji BiH", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH i naglasio da neće biti rezultata ukoliko fiskalne kase uvede samo RS, a ne i Federacija BiH.

Direktor UIOBiH Čaušević kazao je da će Uprava napraviti traženu kalkulaciju do kraja maja i da je spremna za diferenciranu stopu PDV-a kada god to kaže Vijeće ministra BiH, uključujući i 1. januar 2008.

Na sastanku Špirića i Čauševića dogovoreno je i da se iz poreza oslobodi donirana oprema Srebrenici kako bi se podstakao razvoj i zapošljavanje u toj općini.