BiH
0

Špirić: Usvojena politika plaća u državnim institucijama

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas u Sarajevu politiku plaća u institucijama BiH za razdoblje 2007.-2010. Na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća saopćio je novinarima da se ovom politikom želi smanjiti nedopustivo javno trošenje i postići jednaka plaćenost za isti učinak, što prema njegovom obrazloženju znači da će biti "smanjenja, a možda i povećanja plaća", ali adekvatno učinku.

Predsjedavajući Vijeća Nikola Špirić nada se da će politika biti dobra smjernica za budući državni zakon u ovoj oblasti.

Vijeće ministara će biti instanca koja će utvrđivati podzakonske akte u ovom segmentu, a ne ostavljati ih navolju "specijalno ovlaštenima" za kreiranje plaća, kazao je dalje Špirić, ne želeći komentirati o kojim je institucijama ili državnim tijelima tu riječ.

"Želimo sistemski uvesti reda u ovu oblast", zaključio je.

Iz mnoštva tačaka dnevnog reda današnje 14. sjednice Vijeća ministara, novinarima je prenio i usvajanje prvi put državne strategije protiv nasilja nad djecom, također za period 2007.-2010. godina.

Vijeće je usvojilo i izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta institucija BiH te izvršenju ovogodišnjeg za prva tri mjeseca. Za prošlogodišnji je kazao da ga karakteriziraju veći prihodi od rashoda, kao i ovogodišnji tromjesečni te da se ove godine planira rebalans zbog prenošenja novca iz 2006.

Ostvareni prihodi u 2006. su 696.657.756 KM ili 107 posto u odnosu na plan, a rashodi su bili 655.110.747 KM ili 87 posto u odnosu na planirane. BiH je prošle godine uredno servisirala vanjski dug s 269,55 miliona KM. Od toga su obaveze Federacije bile oko 165,9 miliona, Republike Srpske oko 103,5 miliona i Brčko Distrikta oko 10,9 miliona KM.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine, ukupni prihodi su 162.904.320 KM, a rashodi 141.152.523 KM i za 25 posto su niži od planiranih.

BiH i dalje uredno servisira obaveze iz inokreditnih zaduženja. U prva tri mjeseca je po toj osnovi isplatila 54,71 milion KM, od čega je glavnica 34,49 miliona, a za kamate, servisne i druge troškove 20,22 miliona KM, stoji u prihvaćenom izvještaju.

Vijeće je također danas utvrdilo prijedloge tri zakonska akta: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, Pirjedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima te Prijedlog zakona o elektronskom pravnom i poslovnom prometu, saopćio je Nikola Špirić.

Danas nije bilo razumijevanja za razmatranje odluke kojom bi se van snage stavila Odluka o promjeni nositelja imena prava raspolaganja na nekretnini upisanoj u zemljišnoknjižnom ulošku broj LV/20 k.o, saopćio je predsjedavajući Vijeća ministara. Špirić žali što će OHR morati da interveniše u ovom slučaju.

Naglašava također da država BiH mora doći do prvog drafta zakona o državnoj imovini i prevazići političke nesuglasice u tom smilsu.

Na novinarsko pitanje u čemu je problem kad je riječ o definiranju državne imovine BiH i da li entiteti žele uknjižiti odgovarajuću imovinu kao svoju, pa je tek onda prenijeti na državni nivo, odgovorio je da put prema budućem državnom zakonu u ovoj oblasti podrazumijeva prethodni politički sporazum o tome šta je državna imovina, a šta imovina nižih nivoa vlasti.

Špirić poziva sve nadležne u BiH na otvoren razgovor u tom smislu, naglašavajući da problem ove zemlje i jeste nedostatak otvorenog dijaloga i dogovora koji se postiže ponekad uz međunarodnu asistenciju, a to nije postizanje, već 'navođenje' dogovora, ocjenjuje.

Novinarima je prenio još jednu današnju odluku Vijeća, a to je prihvatanje izvještaja o radu SIPA-e i ličnu pohvalu radu ove agencije.