Tarik Sadović
0

Špirić uspostavio "parcijalnu logiku"

FENA
U mnogim važnim državnim institucijama već duže nisu izabrani njihovi prvi ljudi, što je posljedica, najblaže rečeno, inertnog stava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, rekao je danas u razgovoru za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministar sigurnosti Tarik Sadović.

On ističe da Vijeće ministara BiH ima uvid u to kada nekom čelniku ističe mandat i zato na vrijeme treba donijeti zaključak i raspisati konkurs da se ne bi čekao datum kada ističe mandat.

  • To je prva stvar koju državnom premijeru treba staviti na dušu, kaže Sadović.

Navodi da je nepopunjeno mjesto direktora Direkcije za evropske integracije (DEI), direktorima Uprave za indirektno oporezivanje i regulatorne agencije za komunikacije je također istekao mandat, u Zakonu o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidencije i razmjenu podataka propisano je da će se u roku od šest mjeseci izabrati direktor i zamjenik, što nije učinjeno... Kada su u pitanju tri policijske agencije (Agencija za školovanje i stručno usavršavanje, Agencija za podršku i Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja), iako je kompletna procedura završena prije sedam mjeseci, predsjedavajući Špirić "neće ili nema kapacitet" da se o tome izjasni.

Sadović dalje kaže da je za direktora DEI-a konkurs nedavno raspisan, za direktora RAK-a konkurs je završen prije godinu dana i sadašnji direktor, koji bi trebao obnoviti mandat, nije na Vijeću ministara dobio podršku ministara iz reda srpskog naroda. A za tri policijske agencije su još 31. jula završeni konkursi i provedena kompletna procedura, dostavljene su Vijeću ministara liste uspješnih kandidata, ali stoje negdje u "Špirićevim ladicama".

  • Potrebno je što prije sagledati kompletno stanje, pri čemu moramo voditi računa i o nacionalnom balansu, što je i ustavna odredba, te da svi ti kandidati moraju ispunjavati zakonom propisane uvjete i biti dokazani stručnjaci u svojoj oblasti. Dobro bi bilo ako bi se i politički lideri uključili u taj posao, ali i bez njih može se na nivou Vijeća ministara postići dogovor koji će biti osnova da se ovaj posao što prije završi, kazao je Sadović.

Sadović kaže da pretpostavlja da, iako ne u svim slučajevima, ima elemenata namjerne opstrukcije.

Navodi da je na Vijeću ministara predlagao Špiriću da se ovo pitanje pokuša dogovorom riješiti "u paketu".

  • Ako ne dogovarate "u paketu", nećete dobiti rješenje koje bi bilo i u skladu s ustavnim određenjem, a i koje bi u okviru vladajuće koalicije bilo općeprihvatljivo. Međutim, predsjedavajući Špirić je uspostavio "parcijalnu logiku" da se to rješava od slučaja do slučaja, što rađa određene sumnje, rekao je on.

Kada je u pitanju odlazak bh. delegacije na sastanak Monitoringa reformskog procesa (RPM) u Brisel 18. i 19. februara, Sadović tvrdi da Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak o sastavu delegacije BiH.

  • Nismo usvojili odluku o sastavu delegacije, jer su bošnjački ministri bili protiv toga da šef te delegacije bude Vojin Mijatović, neko ko je izvan Direkcije, ko je Špirićev savjetnik. Nama se čini da je to potpuno neprikladno i da predsjedavajući insistira na nečemu što nije dobro, naglasio je.

S jedne strane na pregovorima u Briselu će biti Pierre Mirrel, treći čovjek u Direkciji za proširenje, a nasuprot njemu bit će čovjek koji po Sadovićevom mišljenju nije ni dorastao niti je tog ranga.

  • To je jedna vrsta diplomatskog skandala. Špirićev savjetnik nije ranga Pierra Mirrela. To se u Briselu može pogrešno protumačiti, kazao je danas za Fenu ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.