BiH
0

Špirić u Pragu razgovarao sa Nemcovom

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ostavci Nikola Špirić razgovarao je danas u Pragu s prvom potpredsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Miroslavom Nemcovom.

Predsjedavajući Špirić je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a naročito što su delegacije Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Češke izrazile spremnost da rade na kreiranju novih sporazuma koji znače još bolju saradnju između dvije zemlje.

Potpredsjednica Nemcova je ocijenila da je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji su danas potpisali ministar finansija i trezora BiH u ostavci Dragan Vrankić i ministar finansija Češke Republike Miroslav Kalousek, veoma važan za poboljšanje ekonomske saradnje između BiH i Češke.

Ona smatra da treba unaprijediti saradnju u oblastima kulture, nauke i obrazovanja. U tom smislu je izrazila zadovoljstvo što je Češka Republika stipendirala 13 studenata iz BiH, a posebno što postoje naznake da će taj broj sada porasti na 40.

Predsjedavajući Špirić je saglasan da je važno unaprijediti saradnju u oblastima nauke, tehnike i kulture te da bi stipendiranje trebalo da bude dvosmjeran proces.

Potpredsjednica Nemcova informirala je Špirića i o radu češkog Parlamenta. Naglasila je da Češka podržava BiH u njenim nastojanjima da bude član EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić danas se sastao i sa češkim privrednicima bosanskohercegovačkog porijekla, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.