BiH
0

Špirić u Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić istakao je danas u Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu neophodnost ispunjavanja obaveza, koje su preduslov da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma to je najvažniji sporazum za BiH, to je sporazum koji bi trebao da probudi sve kreativne potencijale u zemlji, rekao je predsjedavajući Špirić na sastanku sa predsjedavajućim „Dejton projekta“ Brusom Hičnerom, predstavnikom Međunarodne krizne grupe Džejmsom Lajonom, predstavnikom Centra Donaldom Hejzom i drugim ekspertima iz oblasti međunarodnih odnosa.

Predsjedavajući Špirić je naglasio potrebu da izabrani nosioci vlasti u BiH preuzmu suštinsku odgovornost za krucijalne procese u državi. Ukazao je da od početka svog mandata insistira na unutrašnjem dijalogu između izabranih nosilaca vlasti. „Saglasićete se sa mnom da je razgovor prijeki lijek za mnoge probleme i jedini način prevazilaženja kriza kroz koje mi, kao zemlja u tranziciji, neminovno prolazimo“, rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara je informisao sagovornike da je ovih dana u BiH veoma aktuelno pitanje ustavne reforme. Rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum bazični sporazum za Bosnu i Hercegovinu i da je nadogradnja tog sporazuma moguća i poželjna.

„Reforma ustava je proces koji traje i koji će trajati; to je živa materija kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj državi“, naveo je predsjedavajući Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić vraća se večeras iz Vašingtona.