BiH
0

Špirić traži razrješenje dužnosti Halilovića

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić donio je danas rješenje kojim traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Špirić je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je to rješenje o razrješenju uputio državnom parlamentu na potvrdu, nakon što je održana telefonska sjednica Vijeća ministara na kojoj je to, kao i rješenje o ratifikaciji te konvencije, doneseno.

On tvrdi da je od parlamenta BiH zatražio razrješenje ministra Halilovića "jer na njegovo mjesto mora doći odgovorniji čovjek", a to je uradio i kako se „u ovoj zemlji ne bismo igrali odgovornosti ili neodgovornosti”.

"Ako su ljudi spremni da budu takvi prema najugroženijoj kategoriji, a to su invalidi, onda su spremni da budu odgovorni i prema drugim kategorijama građana", rekao je Špirić.

Predstavnici udruženja osoba s invaliditetom iz raznih dijelova BiH i danas su u zgradi državnog parlamenta u Sarajevu, gdje od parlamentaraca traže hitnu ratifikaciju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.