BiH
0

Špirić: Što sam se više zalagao, međunarodna zajednica me više zaobilazila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je danas u Sarajevu posebnu sjednicu na kojoj je razmatralo i primilo na znanje ostavku koju je Nikola Špirić podnio na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 1. novembra ove godine. Špirić je kazao kako ostavka sama po sebi ne znači mnogo za BiH te da su važniji razlozi zbog kojih je do nje i došlo. Ipak, naglasio je kako će činiti sve da BiH uspije u ovom "vremenu raspleta".

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao novinarima, nakon ove sjednice, da je Špirić insistirao na ostavci te je Predsjedništvo odlučilo krenuti u proceduru konsultacija sa strankama u BiH za sastav vijeća ministara.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci, kazao je novinarima da "ostavka sama po sebi ne znači mnogo za BiH, ali su mnogo bitniji razlozi zbog kojih je ona podnesena“.

"Mene raduje da će Predsjedništvo i ostale institucije vlasti u BiH razgovarati i narednih dana o tim razlozima i pokušati stvoriti novo poluvrijeme za uspjeh BiH. Gdje god da bio, ja ću se radovati uspjehu i činiti sve da definitivno BiH uspije“, naglasio je Špirić, dodajući kako je ovo vrijeme raspleta kada će se tražiti najbolje moguće rješenje.

Napomenuvši da je činio sve gotovo godinu dana i da će se sutra obratiti državnom parlamentu da se stvori dijalog te da taj dijalog bude zalog uspjeha naše zemlje na svim reformskim iskoracima, Špirić je zaključio da je, što se više zalagao, sve uspješnije bio zaobilažen od međunarodne zajednice.

Haris Silajdžić je naglasio kako je osobno smatrao da je dobro za BiH u ovom trenutku da Nikola Špirić povuče svoju ostavku, ali je Špirić na ostavci insistirao.

Prve konsultacije s političkim strankama se, rečeno je na pres-konferenciji, očekuju u narednim danima.

Na pitanje da li se može dogoditi da ga Predsjedništvo BiH ponovno predloži za mandatara državne vlade, Špirić je odgovorio konstatacijom da je Predsjedništvo BiH ozbiljan organ i ono će ozbiljno dalje raditi svoj posao, u skladu sa zakonom.