BiH
0

Špirić: Spreman sam svoju ostavku ponuditi Predsjedništvu BiH

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najavio je danas da je zbog odluke visokog predstavnika o izmjeni Zakona o Vijeću ministara BiH spreman ponuditi svoju ostavku Predsjedništvu BiH, ali da će zaključci dvodnevnog zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC) biti od presudnog značaja za njegovu konačnu odluku o tome.

U svom obraćanju političkim direktorima Upravnog odbora PIC-a u Sarajevu, Špirić je pozvao međunarodnu zajednicu da ukine bonska ovlaštenja, jer su ona "ne samo štetna nego i opasna po budućnost BiH".

Špirić tvrdi da je visoki predstavnik donio ishitrene odluke kojim je dodatno zakomplicirao, ionako komplikovanu situaciju u zemlji. Također, smatra da je odlukom o Vijeću ministara dodatno razvlastio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

-Ne sporim dobru namjeru visokog predstavnika..., ali niko ne smije zaboraviti da sam ja predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odnosno prvi čovjek izvršne vlasti, kao što se to redovno zaboravlja, naveo je Špirić.

On je još ocijenio da je Lajčakova odluka antidejtonska i antiustavna, da je proizvela podjele s nesagledivim posljedicama, ali i da predstavlja svojevrstan neuspjeh samog visokog predstavnika.

-Ne mogu da vjerujem da je visoki predstavnik želio neuspjeh, ali sam ubijeđen da ga je ovom odlukom obezbijedio. Zato je korak nazad jedino rješenje u ovoj situaciji i to upravo visokog predstavnika, smatra predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On ne spori da je u više navrata rekao da je način funkcioniranja Vijeća ministara formula neuspjeha, ali izražava ubjeđenje da odluka visokog predstavnika ni na koji način neće pomoći da se to ispravi.

Također, pita zašto u odluci ne stoji da su ministri odgovorni predsjedavajućem, a da predsjedavajući može da smijeni jednu trećinu ministara ukoliko oni nisu spremni da se suoče s izazovima koje postavlja Brisel.

Špirićevo mišljenje je da ova odluka počiva na negacijama, te naglašava da su negacije države ili entiteta osnova neuspjeha. Ona su u koliziji s procesima integracija BiH u EU, ali i upravo "proporcionalna karijerizmu predstavnika međunarodne zajednice koji je nerijetko bio u koliziji s očekivanim uspjehom BiH".

Također, stav predsjedavajućeg Vijeća ministara je da je odluka visokog predstavnika donesena na pogrešnim premisama i da treba da doprinese laganom rastu političke temperature u BiH i doprinese povezivanju s krizom u regionu.

Ističe da je BiH zemlja koja još nema identične i jedinstvene stavove o vrlo važnim pitanjima te da je traženje jedinstvenog i zajedničkog stava dug proces koji se mora odvijati u optimalnim uvjetima.

-Zato vas molim da nam dozvolite da upravljamo ovom zemljom ili da to činite sami. Ovako dugo neće moći. I zato se plašim vremena ispred nas umjesto da mu se radujem, kazao je Špirić.

Navodi da međunarodna zajednica insistira na transparentnosti u BiH, a da sama nije spremna na tako nešto. Stoga je apelirao na međunarodnu zajednicu da ne rade u BiH "ono što ne bi mogli zamisliti u svojim zemljama".

-Isuviše dugo je BiH bila mini laboratorija i mislim da je vrijeme da se s tom praksom prestane, naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara, ocjenjujući da se BiH nalazi na historijskoj prekretnici.

Pozdravio je Deklaraciju u vezi s reformom policije, iako smatra neobičnim da se dogovor mogao postići sada u ovako uzavreloj političkoj situaciji, a nije mogao prije samo deset dana.

On se, međutim, nada da će procjena Evropske komisije biti pozitivna i da će ovaj dogovor biti dovoljan za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Špirić navodi da ovakav njegov istup ne znači da je ogorčen ili zabrinut zbog svoje političke pozicije ili karijere, već ističe da je iskreno zabrinut zbog nedužnih građana BiH i njihove budućnosti.

-Zato sam jedini predsjedavajući Vijeća ministara BiH od Dejtona naovamo koji će zavisno od vašeg stava danas biti spreman svoju ostavku ponuditi Predsjedništvu BiH, jer ne želim da učestvujem u realizaciji odluke koja vodi ka neuspjehu zemlje, kazao je Špirić.