BiH
0

Špirić: Smanjiti prostor lobističkim grupama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće ministara BiH donijelo je danas odluku o usaglašavanju i utvrđivanju carinske tarife BiH za 2008. godinu, saopćio je novinarima po završetku sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Prema njegovim riječima, carinska tarifa BiH za 2008. godinu je usaglašena s kombiniranom nomenklaturom Evropske unije za 2008. godinu, čime BiH i u toj oblasti ispunjava svoje obaveze.

On je naglasio da to ne znači promjenu carinskih stopa, jer se one ne mogu mijenjati samo zakonom.

  • Izmjene i dopune Zakona o carinskim stopama su ozbiljan posao koji zahtijeva ozbiljan proračun. Tu moramo smanjiti prostor lobističkim grupama u BiH, koje nanose veliku štetu i zato je zatraženo mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje, Vijeća ministara i Evropske komisije. Pošto smo se izjasnili da evropski put nema alternative, onda moramo poštovati evropske standarde, kazao je Špirić.

Vijeće ministara je danas, također, donijelo odluku o imenovanju radne grupe za utvrđivanje državne imovine izvan teritorije BiH.

Špirić je rekao da su dugo vođene rasprave o tome zašto se to ne radi, a danas je donesena odluka o formiranju radne grupe s tačno određenim rokovima.