{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić se upisao u knjigu žalosti u Grčkoj ambasadi

F
30.1.2008. u 15:11
0
0
Špirić se upisao u knjigu žalosti u Grčkoj ambasadi
0
Špirić se upisao u knjigu žalosti u Grčkoj ambasadi
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić upisao se danas u knjigu žalosti u Ambasadi Grčke u Sarajevu, a koja je otvorena povodom smrti poglavara Grčke pravoslavne crkve i atinskog arhiepiskopa Christodoulosa.
Špirić je izrazio žaljenje što grčku ambasadu posjećuje tim tužnim povodom, ali je ujedno upisivanje u knjigu žalosti te izražavanje saučešća Ambasadi ocijenio civilizacijskim činom.

"Ono što je grčki narod učinio za Bosnu i Hercegovinu svrstava ga u red prijatelja naše zemlje te je izražavanje saučešća prije svega ljudska i bratska obaveza. Žao mi je što sam to morao da uradim, jer se radi o čovjeku koji je bio omiljen kod Grka, pravoslavaca, hrišćana i ostalih, čovjeku koji je širio pozitivne vibracije. Očekujem da će svi koji ostaju iza njega nastaviti njegovim putem", kazao je Špirić predstavnicima medija.

Poglavar Grčke pravoslavne crkve umro je u ponedeljak ujutro od raka jetre.

Taj 69-godišnji vjerski zvaničnik, vrlo utjecajan i popularan u zemlji, u augustu je smješten u bolnicu u Miamiju zbog transplantacije jetre koju je organizam, na kraju, odbacio.

Uvijek prisutan u medijima, držao je žestoke govore, nacionalističke i ksenofobične, pa je često doživljavao kritike i desnih i lijevih liberalnih krugova.

Dok su veze između pravoslavnog svijeta i Vatikana bile tradicionalno napete, on je, paradoksalno, bio kreator približavanja i dočekao papu Ivana Pavla II u Atini 2001. godine, a Svetu Stolicu pojsetio 2006. na poziv pape Benedikta XVI.

Sveti sinod ima 20 dana da izabere novog arhiepiskopa između 80 episkopa koji su u njegovom sastavu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: