BiH
0

Špirić se obratio poslanicima Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravlja o ponovnom imenovanju Nikole Špirića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je na jučerašnjoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Nikole Špirića za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a prema proceduri imenovanje treba da potvrdi i Predstavnički dom parlamenta BiH.

Parlamentarna komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH je nakon obavljenog razgovora s Nikolom Špirićem preporučila Predstavničkom domu da potvrdi imenovanje.

Špirić je obraćajući se poslanicima izrazio zadovoljstvo što se situacija u našoj zemlji značajno popravila od njegovog zadnjeg obraćanja ovome domu.

Prema njegovim riječima razlog je jasan. Domaći izabrani nosioci vlasti su shvatili da je osnova uspjeha ove zemlje unutrašnji dijalog i kompromis i „zahvaljujući tome uspjeli su da iskoriste nastalu krizu na najbolji mogući način“.

Pokazali su, dodao je on, da su sposobni da upravljaju krizom, a ne da kriza upravlja Bosnom i Hercegovinom.

„Rezultat je očigledan, BiH je parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i usudio bih se reći na dobrom je putu da taj sporazum uskoro i potpiše“, kazao je Špirić.

Dodao je da se programski ciljevi koje je izložio u parlamentu 11. januara nisu promijenili te da je i dalje ostao vjeran evropskoj ideji i evropskoj budućnosti BiH.

„Moj stav je jasan, a vjerujem da ćete se i vi složiti sa mnom da ova zemlja i nema druge alternative. Evropski put BiH nije i neće biti lak. Susretaćemo se s mnoštvom izazova. Uvjeren sam da ćemo biti u mogućnosti da te izazove prevaziđemo ako se opredijelimo za put kompromisa i to kompromisa koji podrazumijeva volju i spremnost svih", kazao je Špirić.

Istaknuo je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja jedan veliki zadatak koji je postavljen ispred nas, a upravo zato će politika novog saziva Vijeća ministara biti zasnovana na evropskom partnerstvu i obavezama koje iz njega proističu.

Prema njegovim riječima ovo vijeće ministara će se zato dodatno angažirati na pitanjima reforme policije, reforme RTV sistema, reforme javne uprave i saradje s Haškim tribunalom.