BiH
0

Špirić: Samo dobro obrazovanje garancija definitivnog uspjeha zemlje

FENA
Samo dobro obrazovanje je garancija definitivnog uspjeha naše zemlje, rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u obraćanju na prvom sastanku ministarske konferencije o obrazovanju.

Špirić od konferencije očekuje da bude prvo i glavno obrazovno-savjetodavno tijelo koje će inicirati prijeko potrebne reformske procese.

  • Cilj nam je zajednički a to je stvaranje potrebnih pretpostavki da bi se BiH što prije integrisala u evropski edukacioni prostor. Nadam se da ćete vašim radom dati jak podstrek aktivnostima svih organa, institucija i tijela u koordinaciji obrazovnog sektora u BiH, kazao je on.

Špirić se nada da će Bosna i Hercegovina u aprilu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

  • Bio bi to veliki podstrek za sve progresive snage unutar BiH, ali bi to istovremeno bio i veliki zadatak za sve nas. BiH će u tom slučaju morati da odgovori na mnogobrojne izazove a daljnji napredak u reformi obrazovanja je svakako jedan od njih. To i ne čudi ako znamo da je Evropska unija u svojim aktivnostima veliki akcenat stavila na obrazovanje koje smatraju neophodnim preduslovom za razvoj dobre ekonomije, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, napredak u obrazovanju predstavlja nužni preduvjet za realizaciju kako ekonomskog tako i svakog drugog progresa. U toku 2007. je učinjeno mnogo u reformi obrazovanja, ali je i ova reforma kao i sve druge stvar procesa u kojem je moguće uočene greške otkloniti.

  • Ako ima i jedan segment u društvu koji mora biti zdrav i koji mora dobro da funkcionira to je obrazovanje. Ako jedno društvo poput našeg dozvoli da se izgradi loš ili nedovoljno dobar sistem obrazovanje susrešćemo se s problemima koji se ne mogu brzo ili lako otkloniti, kazao je on.
  • U BiH se svi slažu da nam treba dobar obrazovni sistem i kako treba sve uraditi da on bude takav. Mišljenja sam da ćemo kroz jedno tijelo poput ove ministarske konferencije tome sigurno doprinijeti, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.