BiH
0

Špirić: Saglasnost vijeća o zakonima bitnim za građane BiH

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je na današnoj sjednici u Sarajevu prijedloge više zakona, a među njima prijedloge ili nacrte sistemskih zakonskih projekata, bitnih za evropsko partnerstvo BiH.

Prema izjavi predsjedavajućeg Nikole Špirića na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća, prvi put poslije dugo vremena postignuta je vidna saglasnost političkih faktora u Vijeću o zakonima, a oni su bitni prvenstveno za građane BiH.

Jedan od odobrenih je Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima. Ukoliko ga odobri i bh. parlament, omogućit će pravo na besplatnu pravnu pomoć ugroženim kategorijama: korisnicima socijalne pomoći, nezaposlenima, siromašnima, djeci bez roditeljskog staranja, kao i osobama kojima je prethodno utvrđeno pravo na pravnu pomoć. Pravo na besplatnu pomoć dobit će i osobe kojima je ona zagarantirana međunarodnim konvencijama obavezujućim za BiH, odnosno fizičke osobe pod međunarodnom zaštitom u BiH, a naročito one koje traže azil, izbjeglice, žrtve trgovine ljudima te osobe pod privremenim prihvatom.

Nikola Špirić je ocijenio veoma bitnim i prihvatanje Nacrta bh. zakona o sportu na današnjoj sjednici Vijeća ministara. Od toga da li će ovaj tekst prihvatiti i bh. parlament, zavisi da li će od augusta ili septembra ove godine ijedan bh. sportista moći učestvovati na međunarodnim takmičenjima izvan zemlje. Špirić se nada da hoće.

Utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnom postupku, prema obrazloženju Vijeća ministara, tehnički poboljšava aktuelni zakon u dijelu u kojem se sada utvrđuje petogodišnji rok za poništenje rješenja koja su posljedica prisile, iznude, ucjene, pristiska ili druge nedopuštene radnje, umjesto jedne godine, kako je ranije bilo neadekvatno definirano.

Prijedlog zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju otvara nove perspektive evropskim intergracijama i okvir je poljoprivredne politike BiH kojim se istovremeno priprema institucionalni okvir za ulazak na jedinstveno tržište EU i pristup strukturalnim fondovima EU kao podršci poljoprivredi i ruralnom razvoju, tvrde iz Vijeća ministara.

Na današnjoj sjednici je također utvrđen zakon na osnovu kojeg treba usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku u tekstu koji je privremeno donio visoki predstavnik 13. aprila ove godine.

Utvrđeni su također prijedlog za izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH za koji je Vijeće obrazložilo da pojednostavljuje potupak javnih nabavki, kao i Prijedlog zakona o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina. Njime se uređuje proizvodnja grožđa, vina, rakije i drugih prerađevina od grožđa i vina, definiraju zaštita geografskog porijekla i zaštita imena, znaka grožđa i vina, kvalitetniji promet vina te organizuje nadzor nad njegovom proizvodnjom i prometom.

Danas je Vijeće prihvatilo i informaciju resornog Ministarstva civilnih poslova o sistemu putnih isprava BiH u projektu CIPS i prihvatilo plan prema kojem građani BiH od 2008. godine treba da dobiju biometrijske pasoše. Za njihovo brže uvođenje u BiH treba izdvojiti 2,4 miliona KM.

Utvrđen je Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Direkcije za implementaciju CIPS projekta u kojoj radi 16 zaposlenih osoba, a više od 106 osoba radile su prema ugovoru o djelu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić nezadovoljan je što Vijeće na današnjoj sjednici nije postiglo saglasnost o produženju mandata sadašnjem pravobraniocu BiH.

„Trebamo raspisati konkurs za dva pravobranioca, ali u ovoj oblasti nažalost ostao je status quo“, izjavio je na pres-konferenciji.

Raspoloženja nije bilo ni da se danas okonča pitanje imenovanja upravnog odbora Instituta za nestale, ali jeste za formiranje radne grupe koja će predložiti najbolje rješenje u vezi s isplatom stare devizne štednje građanima. Špirić do kraja juna očekuje prvi takav prijedlog kojim bi trebalo skratiti rokove za isplatu devizne štednje.