BiH
0

Špirić s irskim ministrom vanjskih poslova

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u ostavci Nikola Špirić primio je u srijedu u Sarajevu irskog ministra vanjskih poslova Dermota Aherna.

Predsjedavajući Špirić je naglasio potrebu jačanja bilateralnih odnosa između BiH i Irske, a naročito dinamike rasta ekonomske saradnje dviju zemalja.

Ujedno je zahvalio Irskoj na donacijama i ukupnoj podršci koju ta zemlja pruža Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Razgovarano je i o mogućnostima irskih investicija u BiH, za šta je neophodna politička i ekonomska stabilnost.

Informirajući irskog ministra o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Špirić je naglasio kako je od vitalne važnosti unutrašnji dijalog bh. političara.

Konstatirao je da je BiH jedina zemlja u regiji koja nema ugovorni odnos sa Evropskom unijom, što samo po sebi otvara mnoga pitanja te upozorio i na opasnost prisutnih tendencija izlaska iz okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Irski ministar vanjskih poslova Dermot Ahern smatra da je evropska perspektiva za BiH najbolji lijek za prevladavanje unutrašnjih problema, a to je ilustrirao iskustvima svoje zemlje.