Atina
0

Špirić s grčkim privrednicima

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić informirao je predstavnike grčkih kompanija o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u BiH i mogućnostima ulaganja u BiH.

Na skupu u Atini, u organizaciji Federacije grčkih preduzeća, predsjedavajući Špirić je ocijenio da izvanredni bilateralni odnosi između BiH i Grčke predstavljaju osnovu za dalji svestran razvoj veza i na ekonomskom planu.

"Nažalost, ekonomska saradnja između naše dvije prijateljske zemlje nije dovoljano razvijena i ne prati dobre političke odnose. Moje zadovoljstvo što sam ovdje je tim veće, jer ću biti u prilici da vas upoznam sa aktuelnom ekonomskom situacijom i da vas ohrabrim da investirate u moju zemlju", rekao je Špirić u obraćanju grčim privrednicima.

Naglasio je da Grčka igra veoma važnu ulogu u jugoistočnoj Evropi sa snažnim rastom i velikim potencijalom za biznis. U tom smislu je izrazio snažan interes BiH da izgrađuje privredne odnose.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU Špirić je okarakterisao kao konkretan znak napretka, koji je u prethodnom periodu ostvaren, kao i jasan pokazatelj da je BiH država koja je sigurna u smislu plasmana investicija i kapitala.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio je da je BiH 26. maja otvorila pregovore o liberalizaciji viznog režima, koja predstavlja ključni preduvjet za cirkulaciju biznisa i razvoj ekonomije u cjelini.

"BiH, kao i sve zemlje koje imaju ambiciju da postanu punopravne članice Evropske unije, provodi niz reformi u raznim sektorima. Sve su to reforme koje predstavljaju veliki izazov za institucije vlasti i koje nisu nimalo lake, ali će u konačnici osigurati boljitak za građane BiH", kazao je Špirić.

On je predstavio i reforme koje se provode na polju ekonomije.

"Nažalost, još ne možemo govoriti o dobroj ekonomiji, ali sa sigurnošću možemo govoriti o ekonomiji koja je na dobrom putu. U 2007. godini smo ostvarili realni rast bruto društvenog proizvoda od 5,96 posto, za 2008. godinu je planiran rast od 6,15 posto, a komparativni rast se očekuje i u 2009. i 2010. godini", naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kazao je kako devizne rezerve, takođe, bilježe konstantan rast. Ohrabrujući je stabilan rast štednje stanovništva u komercijalnim bankama, koja je krajem prošle godine za 26 posto premašila iznos u prethodnoj godini.

"Direktna strana ulaganja su svakako jedan od najvećih pokretača ekonomije. Po prilivu direktnih stanih investicija 2007. godina je rekordna godina", kazao je Špirić.

Strana ulaganja u 2007. godini su tri puta veća u odnosu na 2006. godinu. Učešće stranih investicija u bruto društvenom proizvodu je bilo 14 posto u 2007. godini, što pokazuje da je ekonomija BiH značajno popravila mogućnost prihvata investicija, te postala atraktivna lokacija za strana ulaganja.

Špirić je istakao i važnost CEFTA sporazuma, ističući kako je činjenica da je područje koje pokriva CEFTA sporazum veoma atraktivno za ulaganje, što će sveukupno unaprijediti međusobnu regionalnu saradnju.

Ocijenio je kako BiH u tom pogledu može da postane "komercijalni centar“ zapadnog Balkana i mjesto pogodno za direktne investicije. Također, cijeli region će, zahvaljujući tom sporazumu, postati znatno atraktivniji za strana ulaganja, što treba da dovede do bržeg povezivanja sa EU, dodao je Špirić.

"Naša privreda u tom procesu imaće priliku da se takmiči na širem evropskom tržištu i u tome postane još uspješnija, atraktivnija i konkurentnija. Želim da vas snažno ohrabrim da posjetite BiH i lično se uvjerite u mogućnosti koje vam tamo stoje na raspologanju. A mogućnosti su velike. Navešću samo par oblasti kao što su, energetika, telekomunikacije, turizam, poljoprivreda..", kazao je Špirić

On je pružio uvjeravanja da će lično, kao i Vijeće ministara učiniti sve kako bi eventualne administrative barijere bile uklonjene što prije s ciljem inteziviranja odnosa na svim nivoima.

Špirić je s privrednicima razgovarao i o mogućnostima formiranja poslovnog biznis foruma BiH i Republike Grčke, kao i organizovanja simpozijuma za poslovne ljude obje države, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.