{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić s delegacijom Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika RS-a

F
17.2.2009. u 13:32
0
0
Špirić s delegacijom Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika RS-a
0
Špirić s delegacijom Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika RS-a
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je danas delegaciju Saveza udruženja izbjeglih, raseljenih i povratnika Republike Srpske.
Razgovarano je o mogućnostima bržeg i kvalitetnijeg rješavanja problema ove kategorije stanovništva.

Predstavnici Saveza izrazili su nezadovoljstvo zbog inertnosti entitetskih organa vlasti, posebno Vlade Federacije BiH, u procesu održivog povratka, a naročito obnove imovine koja im je porušena u ratu, ali i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Špirić je izrazio punu podršku zahtjevima izbjeglih, raseljenih i povratnika, naglašavajući da se mora osigurati pravičnost i transparentnost u procesu povratka.

Informirao je delegaciju da je Vijeće ministara BiH na sjednici 29. januara utvrdilo Prijedlog Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zaduženo je da, u roku od tri mjeseca nakon usvajanja dokumenta u Parlamentarnoj skupštini BiH, sačini plan završetka procesa održivog povratka za period 2009. -2014. s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje, prema usvojenim principima, na području cijele BiH.

Na isti način Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, u saradnji s entitetskim ministarstvima, mora sačiniti Akcioni plan za korištenje i ostalih prava iz Aneksa 7, uključujući prava na kompenzaciju i pravičnu naknadu za uništenu imovinu za period 2009. do 2014., s procjenom neophodnih sredstava za njegovo provođenje za cijelo područje BiH.

Akcioni plan bit će sastavni dio ove strategije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: