{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić razgovarao sa zvaničnicima EU-a

F
17.9.2008. u 22:11
0
0
Špirić razgovarao sa zvaničnicima EU-a
0
Špirić razgovarao sa zvaničnicima EU-a
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Briselu odvojeno s visokim predstavnikom EU-a za zajedničku spoljnu i sigurnosnu politiku Havijerom Solanom, potpredsjednikom Evropske komsije Zakom Baroom i komesarom EU-a za proširenje Olijem Renom o evropskoj perspektivi BiH.
Špirić je informisao sagovornike o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da je 2008. godina uspjeha za BiH, jer je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, započet dijalog o liberalizaciji viznog režima, dobijen status Intenziviranog dijaloga s NATO-om, a privode se kraju i pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Špirić je rekao da je Vijeće ministara BiH u prethodnom periodu radio na ispunjavanju prioriteta, na kojima će se bazirati izvještaj Evropske komisije o napretku, izrazivši nadu da će izvještaj biti pozitivan. Takođe se založio za provođenje sveobuhvatnog popisa stanovništva u BiH 2011. godine, kao i za rješavanje pitanja državne imovine i Brčko Distrikta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je zaključio da treba stremiti kompromisnom rješenju po svakom otvorenom pitanju.

"Svaki put kada smo u BiH željeli idealno rješenje, ostajali smo bez rješenja. Znači da treba postići kompromis i doći do onih rješenja koja su u datom momentu moguća", rekao je Špirić.

Solana je rekao da pomno prati dešavanja u BiH. Saglasan je sa Špirićem da je 2008. bila dobra godina za BiH, jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo kvalitativnu promjenu odnosa BiH s Evropskom unijom. Dodao je da se BiH sada mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja. Izrazio je očekivanje da će političke rasprave u zemlji biti usredsređene na evropske integracije.

Sastanku sa Solanom prisustvovao je i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak.

Potpredsjednik Evropske komisije Žak Baro je na sastanku s predsjedavajućim Špirićem podvukao evropsku perspektivu BiH, izrazivši uvjerenje da će biti ostvareni zacrtani ciljevi.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o toku pregovora o liberalizaciji viznog režima.

Baro je izrazio zadovoljstvo načinom na koji se pregovori odvijaju. Potvrdio je da Evropska komisija razmatra Izvještaj o spremnosti, koji joj je 29. augusta dostavila Radna grupa Vijeća ministara, i istakao da se odgovor Evropske komisije očekuje do 15. novembra.

Baro je naglasio da će biti snažan advokat BiH kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, rekavši da od Vijeća ministara BiH očekuje da se fokusira na ispunjavanje uslova iz Mape puta. U tom smislu je podvukao važnost reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i daljih aktivnosti po pitanju uvođenja biometrijskih pasoša.

Špirić ga je informisao da je Vijeće ministara BiH usvojio strategiju za reformu pravosuđa i da je u toku izrada strategije za pitanje ratnih zločina. Komesar EU-a za proširenje Oli Ren je rekao da s predsjedavajućim Špirićem dijeli istu viziju - BiH kao uspješna i stabilna država unutar EU-a. Ren je naglasio da taj cilj zahtijeva punu predanost domaćih institucija po pitanju ispunjavanja standarda EU, jer BiH sada mora demonstrirati svoje kapacitete u ispunjavanju odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući Špirić je zaključio da podrška koju je dobio u Briselu za evropski put BiH, predstavlja ujedno i obavezu da se snažnije krene u ispunjavanje evropskih standarda, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: