BiH
0

Špirić razgovarao sa američkim zvaničnicima

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr. Nikola Špirić rekao je danas u Vašingtonu, u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za odnose sa evropskim i evroazijskim zemljama Danijelom Fridom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Rozmari di Karlo, da je politika negacije opasna u BiH i da svi moraju poštivati Ustav.

Predsjedavajući Špirić je izrazio žaljenje što proteklo vrijeme u BiH nije korisnije utrošeno po pitanju reformi. Još jednom je istakao nephodnost dijaloga unutar BiH. navodi se u saopćenju Službe za informiranje VMBiH.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU za Bosnu i Hercegovinu najvažniji dokument poslije Dejtonskog sporazuma.

Pomoćnik državnog sekretara Frid je naglasio da SAD podržavaju evropsku budućnost BiH; Dejtonski sporazum kao osnovu funkcioniranja BiH; visokog predstavnika međunarodne zajednice i njegove mjere, čija je svrha jačanje države; kao i rad predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

SAD su protiv radikalizma bilo koje vrste i ne podržavaju one koji pozivaju na ukidanje Republike Srpske niti one koji dovode u pitanje državu BiH, istakao je Frid, napominjući da američku podršku nemaju ni one političke stranke koje negiraju Dejtonski sporazum.