BiH
0

Špirić razgovarao s rukovodstvom Mađarske

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, koji je u službenoj posjeti Mađarskoj, razgovarao je danas s premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Razgovarano je o intenziviranju saradnje dviju država.

"Mađarska je jedna od zemalja s kojom imamo najintenzivniju bilateralnu suradnju, a što se tiče ekonomske suradnje, ona je u usponu", kazao je Špirić. On je naglasio da je BiH zainteresirana za privlačenje direktnih stranih ulaganja iz Mađarske.

Razmatrana je mogućnost uvođenja čarter letova tokom turističke sezone između Budimpešte i Mostara. Razgovarano je i o modalitetima unapređenja suradnje u oblastima poljoprivrede, turizma, saobraćaja, kulture i drugim oblastima.

Konstatirano je da ulazak mađarske kompanije MOL u BiH govori o tome da je BiH interesantna destinacija za mađarska ulaganja i da ima dosta toga ponuditi mađarskim poslovnim partnerima.

Špirić je zahvalio za gostoprimstvu i svu pomoć koju je Mađarska pružila BiH. Posebnu zahvalnost izrazio je zbog učešća mađarskih vojnika i oficira u mirovnim misijama u BiH. Naglasio je da BiH očekuje pomoć Mađarske u liberalizaciji viznog režima i očekuje da će ta zemlja i bilateralno i multilateralno ostati veliki prijatelj BiH.

Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Đurčanj je izrazio nadu da će BiH prevazići zastoje u reformskim procesima kako bi bio ubrzan njen put ka EU. Istaknuo je značaj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je preduvjet za otvaranje europskih perspektiva BiH. Obećao je da će Mađarska pomoći BiH na njenom putu ka Briselu.

Razgovarano je i o pitanju Kosova.

„U BiH se radujemo demokratskom rješenju, pogotovo onom koje bi bilo na liniji dijaloga Beograda i Prištine“, kazao je Špirić.

Na marginama ove bilateralne posjete Budimpešti održan je bosanskohercegovačko-mađarski ekonomski forum.

Premijer Đurčanj je apelirao na mađarske privrednike da povećaju ulaganja u BiH, "zemlju", kakao je kazao, "sada sigurnom za investitore".

Izražavajući zadovoljstvo zbog održavanja današnjeg skupa između poslovnih ljudi i turističkih agencija iz Mađarske i BiH, Špirić je istaknuo snažno opredjeljenje BiH za intenziviranje privrednih odnosa s Mađarskom. Poručio je da je BiH potpuno otvorena za sve vidove privredne suradnje s Mađarskom, pogotovo u trenucima kad se svake godine povećava trgovinska razmjena između ovih dviju zemalja. Smatra da bi bilo u interesu obiju zemalja da zajedno rade na smanjenju trgovinskog deficita koji BiH ima u svojoj trgovini s Mađarskom, što bi dodatno dinamiziralo ekonomske odnose.

Špirić i Đurčanj su danas u Budimpešti potpisali sporazum o uspostavljanju okvirnog programa za finansijsku suradnju, kojim je predviđeno kreditiranje triju projekata u BiH: za rješavanje problema vodosnabdijevanja općine Tuzla - 5.800.000 eura; za tretman otpadnih voda u općini Tuzla - 8.500.000 eura te za upravljanje vodom i otpadnim vodama u općini Čitluk - 1.500.000 eura.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića danas je primio mađarski predsjednik Laslo Šoljom, a sinoć ministarka vanjskih poslova Mađarske Kinga Genc.

Špirić je danas položio vijenac na Spomenik mađarskih junaka na Trgu heroja.

Đurčanj je izrazio čast što je predsjedavajući Špirić prvu bilateralnu posjetu učinio Mađarskoj.