BiH
0

Špirić razgovarao s premijerima Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić učestvuje danas u Salzburgu na neformalnom sastanku šefova vlada zemalja jugoistočne Evrope na poziv austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je na marginama ovog skupa razgovarao s premijerima Srbije Mirkom Cvetkovićem, Crne Gore Milom Đukanovićem, Albanije Salijem Berishom i Makedonije Nikolom Gruevskim, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Špirić je u odvojenim sastancima informirao Cvetkovića, Đukanovića, Berishu i Gruevskog o napretku koji je u BiH ostvaren u prethodnoj godini, s posebnim akcentom na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima, koja predstavlja ključni preduvjet za cirkulaciju biznisa i razvoj ekonomije u cjelini, kao i odluci NATO-a o intenziviranom dijalogu.

Na ovim sastancima su razmatrane i mogućnosti za unapređenje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Špirić i Cvetković su naglasili da je potrebno intenzivirati saradnju između BiH i Srbije i dogovorili da će uskoro uslijediti posjete na najvišem nivou. Špirić je pozvao Đukanovića da najesen doputuje u zvaničnu posjetu BiH, koju je crnogorski premijer prihvatio. Predsjedavajući Špirić je prihvatio poziv premijera Berishe da zvanično posjeti Albaniju.

Predsjedavajući Špirić je podvukao da bi svaki napredak u susjednim zemljama trebalo da se pozitivno odrazi i na situaciju u BiH i da bude pozdravljen.