{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Špirić razgovarao s premijerima Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije

F
27.7.2008. u 16:49
0
0
Špirić razgovarao s premijerima Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije
0
Špirić razgovarao s premijerima Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić učestvuje danas u Salzburgu na neformalnom sastanku šefova vlada zemalja jugoistočne Evrope na poziv austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je na marginama ovog skupa razgovarao s premijerima Srbije Mirkom Cvetkovićem, Crne Gore Milom Đukanovićem, Albanije Salijem Berishom i Makedonije Nikolom Gruevskim, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Špirić je u odvojenim sastancima informirao Cvetkovića, Đukanovića, Berishu i Gruevskog o napretku koji je u BiH ostvaren u prethodnoj godini, s posebnim akcentom na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima, koja predstavlja ključni preduvjet za cirkulaciju biznisa i razvoj ekonomije u cjelini, kao i odluci NATO-a o intenziviranom dijalogu.

Na ovim sastancima su razmatrane i mogućnosti za unapređenje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Špirić i Cvetković su naglasili da je potrebno intenzivirati saradnju između BiH i Srbije i dogovorili da će uskoro uslijediti posjete na najvišem nivou. Špirić je pozvao Đukanovića da najesen doputuje u zvaničnu posjetu BiH, koju je crnogorski premijer prihvatio. Predsjedavajući Špirić je prihvatio poziv premijera Berishe da zvanično posjeti Albaniju.

Predsjedavajući Špirić je podvukao da bi svaki napredak u susjednim zemljama trebalo da se pozitivno odrazi i na situaciju u BiH i da bude pozdravljen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: